Emergència sanitària

Valentina i altres herois anònims del Congrés davant del coronavirus

La netejadora que va desinfectar la tribuna es converteix en símbol dels treballadors que fan possible els plens

«La nostra preferència seria que el pròxim ple fos telemàtic», assenyala un uixer

zentauroepp52834978 ampliaci n pie   madrid  18 03 2020   valentina  que trabaja200325121511

zentauroepp52834978 ampliaci n pie madrid 18 03 2020 valentina que trabaja200325121511 / Mariscal

4
Es llegeix en minuts
Miriam Ruiz Castro
Miriam Ruiz Castro

Periodista

ver +

Passaven uns minuts de les 10 del matí quan Valentina Cepeda, amb mascareta, guants i una baieta, va fer la seva primera aparició. A la ja per si mateixa inusual estampa d’un Congrés gairebé buit, amb poc més de tres desenes de diputats, s’hi va sumar la de la dona que va netejar amb afany la tribuna d’oradors després del discurs del president del Govern. La seva aparició va ser històrica, i no només per les atípiques mesures d’higiene que exigeix la pandèmia de coronavirus que ha confinat Espanya, sinó perquè durant el ple només poden estar dins de l’hemicicle uixers, diputats, lletrats i taquígrafs. Però en aquesta època de primeres vegades, també és nova una crisi sanitària d’aquesta envergadura.

Mai abans Valentina havia rebut un aplaudiment per fer la seva feina. I això que fa 29 anys que és netejadora del Congrés. «Gràcies, Valentina, i per extensió vull agrair a tots els treballadors i treballadores del Congrés la seva presència avui aquí per poder celebrar aquest ple», li va dir Pedro Sánchez. Com ella, altres treballadors de la Cambra alta van anar la setmana passat al seu lloc. I tornaran a fer-ho aquest dimecres, quan el ple es reuneixi per autoritzar la pròrroga d’un estat d’alarma que els afecta tots tret dels imprescindibles. Els que han de continuar anant als seus llocs. Una taquígrafa, l’equip jurídic, dos fotògrafs, sis uixers, encarregats de mitjans audiovisuals i informàtics. Altres herois anònims com els que cada nit omplen els balcons d’entusiasme.

«Valentina és una pencaire, li posa moltíssimes hores a aquesta casa», diu a EL PERIÓDICO Juan Díez, uixer del Congrés. Tot i que el servei de neteja el porta una empresa externa, adjudicatària del contracte, el personal se subroga per una qüestió de seguretat. «Fan torns perquè hi ha molta menys gent al Congrés. Van completament protegides, amb mascaretes de les bones, i apliquen productes que abans no aplicaven per netejar les superfícies», explica el també delegat sindical.

La Cambra extrema les mesures de seguretat i ha aprovat un pla d’actuació, però entre la plantilla hi ha alguns treballadors inquiets, sobretot després que diversos diputats donessin positiu per Covid-19. «Ana Pastor o Ortega Smith són diputats que estan cada dia al Congrés i hi posen moltes hores. Han estat aquí durant un temps, en contacte amb el personal de la casa. És una mica estrany», assenyala Díez.

«El grup parlamentari de Vox va anunciar que es posaria en quarantena i cada dia hi ha treballadors de Vox a la Cambra, perquè introdueixen coses en el registre general. I a alguns companys sí que els produeix cert ressentiment». Tot i que entre els treballadors també n’hi ha que han demanat treballar voluntàriament. «Ens han dit que o els deixem treballar o tindran un atac», diu, fent broma. 

Per al ple d’aquest dimecres, l’operació serà similar a l’anterior. Es fixen uns serveis mínims que, inevitablement, suposen més personal que un dia normal. Perquè el Congrés sempre està obert i un uixer s’encarrega de «vigilar la casa», com li diuen els treballadors, per si «es trenca una tuberia o passa alguna cosa al sostre» els 365 dies de l’any. Però ara la gran majoria de la plantilla està teletreballant. «Com en totes les administracions, la situació ha agafat una mica de noves. No és que no hi hagués la infraestructura sinó que no estava activada», diu Díez. 

Sense ple telemàtic

El Reglament del Congrés no contempla que hi hagi plens no presencials. També ho impedeix la sentència amb què el Tribunal Constitucional va vetar la investidura telemàtica que pretenia Carles Puigdemont. Però en temps tan excepcionals són diversos els que advoquen per interpretar amb més flexibilitat les normes. El vot serà telemàtic amb caràcter general, com va anunciar la presidenta, Meritxell Batet, i des de Ciutadans, Inés Arrimadas (embarassada de vuit mesos) demanava que ho fossin també les intervencions. 

També coincideixen els treballadors: «La nostra preferència seria que el ple fos telemàtic, òbviament sí, perquè exposa menys al contacte amb terceres persones», explica Díez, que a més assenyala que poden venir diputats d’altres circumscripcions i «no sembla procedent, per molt representant del poble que siguis».

Notícies relacionades

L’uixer també explica que si per motius jurídics els punts s’han de defensar de forma presencial, si es complís estrictament hi hauria menys diputats dels que hi va haver el ple passat: «Un portaveu de cada grup i potser només el president del govern». «En el ple de dimecres té cinc punts, per 11 grups, estaríem parlant de 33 diputats. Tot i que és menys del 10%, continua semblant una mica estrany estant com està la situació», insisteix.

Taula i Junta de portaveus van acordar suspendre l’activitat parlamentària «fins a nou acord», però els treballadors hauran de continuar anant a «cuidar-se de la casa». I a desinfectar la tribuna en els dies de ple. Però ara seran una mica menys invisibles.