CENTRE D'INVESTIGACIONS SOCIOLÒGIQUES

Enquesta CIS: El PSOE es refermava al capdavant abans de la crisi del coronavirus

Dos de cada tres espanyols demanaven mesures urgents abans de l'estat d'alarma

La sanitat es va disparar a tercera preocupació ciutadana al començament del brot

El Congreso de los Diputados, semivacío, durante la comparecencia de Pedro Sánchez para explicar la declaración de estado de alarma el 18 de marzo.

El Congreso de los Diputados, semivacío, durante la comparecencia de Pedro Sánchez para explicar la declaración de estado de alarma el 18 de marzo. / EFE / MARISCAL

4
Es llegeix en minuts
Jose Rico

Ja és habitual, tenint en compte la vertiginosa velocitat amb què canvien les peces en el tauler polític espanyol, que els baròmetres del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ofereixin una fotografia desfasada de la realitat. La instantània del març està especialment desenfocada, ja que l’enquesta es va elaborar amb les primeres fuetades de la pandèmia del coronavirus, però abans que el Govern decretés l’estat d’alarma.

Sense tenir en compte aquesta mesura excepcional, el CIS mantenia el PSOE amb un sòlid avantatge sobre els competidors, en un sondeig que sí que recull els efectes de les primeres topades entre el PSOE i Unides Podem a l’Executiu, arran de les lleis d’igualtat i de la investigació al rei Joan Carles.

Segons l’enquesta, Pedro Sánchez guanyaria de nou les eleccions amb el 31,9% dels vots, un punt més que al baròmetre de febrer, mentre que el seu soci Pablo Iglesias patiria cert desgast, perdria set dècimes, i es quedaria en el 12,9%. Els socialistes avantatgen en 12,3 punts el PP, que aquest últim mes també ha crescut gairebé un punt, fins al 19,6% dels sufragis. L’extrema dreta de Vox també guanyaria força i obtindria el 14,8% de les paperetes, un punt i mig més que al febrer.

Pel que fa a Ciutadans, en ple procés de primàries per escollir la nova líder, Inés Arrimadas, el partit taronja perdia un punt respecte al febrer i se situava en el 7,2%. ERC i JxCat també retrocedeixen: els republicans perden un punt (2,4%) i els postconvergents cedeixen sis dècimes (1,8%).

Mesures urgents

En aquest estudi es pot observar el grau de preocupació que el virus provocava en els espanyols abans que el Govern prengués les primeres mesures específiques per fer-li front. De fet, més de la meitat dels espanyols creien que el Govern havia d’informar més la població sobre les mesures per prevenir el contagi amb coronavirus abans de l’estat d’alarma. El 57,9% dels enquestats van respondre positivament a la pregunta de si l’Executiu havia d’informar més, en contrast amb un 35,2%, que ho van fer negativament.

El 64,9% ja considerava abans de l’estat d’alarma que es tractava d’un tema tan seriós com perquè el Govern adoptés mesures urgents, tot i que fossin impopulars, i el 67,3%, que havia d’anticipar-se i prendre mesures sanitàries estrictes.

També la majoria dels enquestats, el 75,8%, recolzava les quarantenes a la població d’alguns països asiàtics com a imprescindibles per evitar la propagació del Covid-19, i el 76% considerava molt perillós viatjar. Més de la meitat, el 51,4%, creia convenient suspendre esdeveniments públics amb grans aglomeracions de persones.

En els primers dies de març, el Ministeri de Sanitat es va limitar a recomanar que les competicions esportives amb equips de zones de risc es fessin a porta tancada i no va ser fins al dia 9 quan es van acordar mesures concretes per a zones amb transmissió comunitària significativa. El dia 10 es comptabilitzaven 1.622 persones contagiades a Espanya.

En aquest context, el sondeig sí que mostra un canvi relacionat amb el Covid-19. La sanitat, que al baròmetre de febrer era percebuda com el setè problema més gran per als ciutadans, es va disparar fins al tercer lloc al començament del brot del coronavirus, darrere de l’atur i dels problemes econòmics.

Així, l’atur  continua com el problema que més preocupa els espanyols (59,8%), seguit dels problemes d’índole econòmica (28,7%) i, en tercer lloc, la sanitat (19,8%), quan un mes abans l’esmentava el 15,4%. En el mostreig, el treball de camp del qual es va fer entre els passats 1 i 13 de març, ja apareix el coronavirus esmentat com a preocupació específica dels ciutadans, tot i que encara amb un percentatge baix (3,5%).

Sense efecte electoral

Ja que l’estat d’alarma no es va declarar fins al 14 de març, el baròmetre d’aquest mes no servirà per determinar amb exactitud si l’actuació del Govern per frenar la pandèmia ha tingut algun efecte a nivell electoral. En el baròmetre del mes de febrer, el PSOE es mantenia al capdavant amb una estimació de vot del 30,9%, similar a la del mes anterior i gairebé tres punts per sobre del seu resultat electoral del mes de novembre.

En segon lloc figurava al PP amb un 18,9%, el qual perdia un punt respecte al gener i dos respecte a les generals, mentre que Ciutadans pujava fins al 8,1%, per sobre de l’enquesta del gener i dels comicis. Unides Podem i Vox es mantenien en xifres similars a les del mes anterior com a tercera i quarta força, respectivament.

Teletreball al CIS

Notícies relacionades

Segons fonts del CIS consultades per Europa Press, els enquestadors del centre, que es desplacen personalment als domicilis per preguntar als entrevistats, van poder fer la seva feina abans que s’imposessin mesures d’aïllament social per contenir la pandèmia.

En qualsevol cas, l’organisme ha engegat un pla de teletreball i, des del dia 11 passat, totes les persones amb menors i persones dependents al seu càrrec ja treballen des dels seus domicilis. Per a futurs baròmetres, ja a partir del mes d’abril, s’estan estudiant totes les possibilitats perquè els enquestadors i els enquestats no s’exposin al Covid-19.

Temes:

Enquestes CIS