PEL CORONAVIRUS

La Mesa autoritza una compareixença telemàtica de Torra, però no un ple

L'òrgan ofereix al president una reunió pública amb els presidents de grup, però rebutja una sessió parlamentària a distància

zentauroepp52805086 coronavirus torra200316144542

zentauroepp52805086 coronavirus torra200316144542 / Govern de la Generalitat

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mesa del Parlament ha desdenyat aquest divendres que el president del Govern, Quim Torra, comparegui en un ple específic i extraordinari a la Cambra catalana per videoconferència per explicar la gestió de la Generalitat per combatre la pandèmia del coronavirus. Els lletrats de la Cambra catalana han afirmat que el reglament no contempla jurídicament ni tècnicament la via telemàtica per als plens. Davant d’això, les formacions han resolt que Torra podria oficiar una trobada pública presidida per Roger Torrent amb els presidents dels grups parlamentaris per informar de les seves actuacions sense que s’elevi a la condició de ple, si el president ho desitja. Si ho accepta, la compareixença pot ser retransmesa al públic pels canals de la Cambra catalana. La data per a aquesta compareixença la fixarà la Junta de Portaveus, tot i que fonts parlamentàries apuntes que es podria celebrar a partir de dimecres de la pròxima setmana.

La Mesa havia encarregat en la seva última reunió, feta dimarts, un informe als serveis jurídics per contemplar l’activitat virtual en circumstàncies tan excepcionals com les actuals i, de moment, els lletrats no contemplen aquesta eina per celebrar plens parlamentaris.

Notícies relacionades

Cs i el PPC es van mostrar reticents a la compareixença en el ple perquè consideren que no està recollida al reglament del Parlament i que no és viable a nivell tecnològic. «L’acordat no és un ple», subratllen. Els postconvergents, en canvi, insisteixen en la necessitat de reformar de la normativa parlamentària per adaptar-la tant als plens com a les comissions i que l’activitat habitual no cessi. I en aquesta direcció rebutgen que el discurs de Torra no sigui en una sessió plenària, tot i que no es plantegen rebutjar la fórmula oferta per la Mesa.

L’activitat al Parlament està pràcticament suspesa. El ple previst per a aquesta setmana va quedar suspès ‘sine die’ i totes les comissions, ponències i compareixences han sigut cancel·lades. La Mesa continua reunint-se per videoconferència, a partir d’ara també ho farà la Junta de Portaveus, i només convocarà un ple presencial amb vot delegat si és necessari aprovar mesures relacionades amb el coronavirus. Els serveis mínims es mantindran fins al 27 de març, quan es tornarà a analitzar la situació.