CORONAVIRUS

La pandèmia agreuja la bronca entre el PSOE i Podem dins el Govern

Les pugnes pel pla de xoc i la visibilitat enfosqueixen la crida a la unitat contra el virus

L'Executiu ataca Quim Torra per posar en dubte la seva implicació en la lluita contra la pandèmia

consejoextraordinario140320- 0051

consejoextraordinario140320- 0051 / Jose Maria Cuadrado Jimenez

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

La crisi del coronavirus tiba les costures de la coalició de Govern. Les discrepàncies entre els ministres de PSOE i Podem acompanyen l’Executiu pràcticament des que va començar a caminar, al gener, però la gestió de la pandèmia les ha agreujat. El malestar inicial ha escalat fins a un enfrontament frontal al si de l’Executiu que ningú ja no es molesta a amagar, ni tan sols quan el país sencer està amb l’ànima en suspens per una crisi que  sacseja els fonaments de tota la societat però, pel que sembla, no els del tauler polític. Amb els socis de la Moncloa a la grenya, i autonomies com Madrid o Catalunya acusant Pedro Sánchez de no ajudar-los, les consignes d’unitat semblen més sòlides als balcons que a les institucions.

La bronca  al si del Govern té tres grans arestes: opinions divergents sobre les mesures de xoc, repartiment del protagonisme i por de la reacció del carrer. La primera va quedar palesa el cap de setmana passat, quan el Consell de Ministres es va eternitzar per les discrepàncies de fons entre els socialistes i els morats per la resposta que l’Executiu havia de donar a la pandèmia.

Moratòria dels lloguers

Aquest divendres, la disputa es va agreujar. Els morats van denunciar que el ministeri d’Economia, que dirigeix Nadia Calviño, rebutja la seva proposta de suspendre el pagament dels lloguers mentre duri l’estat d’alarma, informa Miguel Ángel Rodríguez.

Pablo Iglesias vol que aquesta mesura s’aprovi en el Consell de Ministres de dimarts vinent, però, al·leguen fonts pròximes al vicepresident segon, Economia es nega a avalar-la, tot i que altres departaments amb ministres socialistes, com TransportsIndústria, la recolzarien. Fonts de la presidència, en canvi, anticipen que el Govern ja està estudiant com fer efectiva una moratòria dels lloguers de forma delimitada.

La queixa de Podem va ploure sobre mullat. A la Moncloa hi ha un malestar amarg amb Iglesias des de la roda de premsa que va fer dijous. Fonts governamentals lamenten el to «de míting» que va fer servir des d’una tribuna institucional i remarquen que el vicepresident no pertany al comitè tècnic de gestió de la crisi. 

«A cops de colze»

Si va aparèixer en aquesta compareixença, insisteixen, va ser per «fer-se un lloc a cops de colze» per «guanyar protagonisme» . Recorden, a més, que ho va fer estant en una quarantena que ell mateix es va comprometre a respectar quan la seva parella, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, va donar positiu per coronavirus. «No esperàvem una cosa així d’Iglesias amb la situació tan greu que estem vivint», denuncien fonts socialistes. «Va ser el seu ego ferit per no aparèixer en primera línia», opinen altres veus dins el Govern. «Fins aquest moment, les rodes de premsa estaven sent espais per comunicar informació i fer anuncis. Ell ho va convertir en un míting», lamenten veus pròximes a Sánchez. 

Als morats, lligats ara a la institucionalitat del Govern, els preocupa distanciar-se del carrer en un moment de crisi. Fins que va esclatar la pandèmia, veus pròximes a Iglesias defensaven la necessitat de comportar-se «com un ministre més». No obstant, ara temen que la crisi els passi factura per distanciar-se de les seves essències obreristes. 

Notícies relacionades

Iglesias no vol trencar amb Sánchez. Està determinat a ser el seu vicepresident durant dues legislatures, indiquen els seus col·laboradors més pròxims, però també és conscient que aquesta crisi té un final incert. Davant el temor que la legislatura pogués saltar pels aires, ara se’n desmarca i busca alinear-se amb una població que demana més ajuts. 

Catalunya i Madrid

La bronca al si del Govern s’afegeix a altres fronts de disputa, a Catalunya i Madrid. Els dos executius autonòmics acusen des de fa dies Sánchez d’inacció davant el coronavirus i reclamen mesures més dràstiques. La Moncloa, que fins ara havia evitat entrar en aquesta discussió, ahir es va plantar. L’entrevista de Quim Torra a la BBC, assegurant que el Govern no decreta el confinament que ell demana, va ser el detonador. La ministra de Defensa, Margarita Robles, va acusar el president català de «faltar a la veritat». «Ha demostrat que no té altura com a representant polític», va opinar des de RNE.  En un sentit similar es va expressar el seu homòleg d’Interior. «Sol·licito el mínim de lleialtat i de cooperació», va demanar Fernando Grande-Marlaska a Onda Cero. La ministra d’Exteriors, Arantxa González Laya, va reclamar estar a l’altura dels ciutadans.