PERFIL

Javier Sánchez-Junco, l'exfiscal anticorrupció que defensa el rei emèrit

Amb bufet des del 2001, es caracteritza per ser reservat i distant amb la premsa

Advocat present en els grans casos econòmics, també defensa López Madrid

ialvarez49638981 graf3838 pozuelo de alarc n  comunidad de madrid   31 8 2019190831173444

ialvarez49638981 graf3838 pozuelo de alarc n comunidad de madrid 31 8 2019190831173444 / David Fernandez

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Si el Rei Joan Carles buscava un advocat de prestigi, present en pràcticament tots els assumptes judicials de rellevància, i alhora considerat distant amb la premsa i de caràcter reservat, Javier Sánchez-Junco ha sigut una bona elecció. Segons informava la mateixa Casa Reial en el comunicat en el qual Felip VI renunciava a l’herència, serà aquest exfiscal Anticorrupció qui s’ocupi de representar el rei emèrit.

En aquest comnuicat s’afirma que, «en l’exercici del dret a la defensa, serà a partir d’aquest moment qui procedeixi a donar compte públicament de les informacions que el puguin afectar i es considerin procedents». La seva examiga Corinna Zu Sayun-Wittgenstein també ha recorregut a un advocat a Londres per fer públics els comunicats que entén que la poden ajudar a la seva defensa. Precisament ahir Robin Rathmell va en emetre un en el qual deia que des del 2018 havia mirat d’alertar l’Ambaixada espanyola a Londres i la mateixa Casa Reial de la «campanya d’abús» que pateix des de vuit anys abans, sense que s’hagués pres «cap mesura per solucionar-hoo».

La designació de Sánchez-Junco, que va representar el ministeri públic en el judici del ‘cas Banesto’, sembla una aposta per la solvència i coneixement dels tribunals i, en concret de l’Audiència Nacional, que es presumeix a tots els que van passar-hi com jutges o fiscals i que després van optar per exercir l’advocacia. De fet, a Anticorrupció i a l’Audiència Nacional es concentren els dos fronts que li poden donar més maldecaps al rei emèrit a Espanya pel cobrament de comissions de l’AVE a la Meca que Corinna confessa en un àudio gravat per l’excomissari José Manuel Villarejo.

Dret penal econòmic

Sánchez-Junco Abogados, obert el 2001, es defineix a la seva web com «una firma especialitzada en l’assessorament i la defensa jurídica en l’àmbit del Dret d’empresa i del dret penal i econòmic». Destaca les seves relacions internacionals, que poden venir bé al monarca si Corinna Larsen acaba denunciant-lo a Londres o davant de qualsevol actuació de la fiscalia suïssa que investiga una donació de 65 milions d’euros procedent de l’Aràbia Saudita a una fundació de la qual és beneficiari.

Notícies relacionades

Sánchez-Junco va ser també l’advocat de l’exconseller delegat de BSCH Ángel Corcóstegui en el cas de les jubilacions milionàries del Santander, per les quals també es va jutjar el seu llavors president, Emilio Botín, i més recentment, de l’exdirector legal del BBVA Eduardo Arbizu, imputat en la peça relativa als encàrrecs que el banc li va fer a l’excomissari José Manuel Villarejo.

També és l’advocat de l’empresari Javier López Madrid, gendre de l’expresident d’OHL Juan Miguel Villar Mir, en diferents procediments, com les targetes black i les denúncies que es va creuar amb la dermatòloga Elisa Pinto, causes en les quals a través del mòbil de López Madrid es va conèixer la seva amistat amb Felip VI i Letícia.

Temes:

Joan Carles I