PATRIMONI DEL MONARCA

La premsa internacional, després de la fortuna opaca de Joan Carles

Les informacions de les últimes setmanes en els mitjans britànics i suïssos han posat al mig de la diana la procedència de la fortuna del rei emèrit

zentauroepp46491328 felipe juan carlos190507131258

zentauroepp46491328 felipe juan carlos190507131258 / BALLESTEROS

1
Es llegeix en minuts

El 17 de febrer, una informació del diari anglès ‘The Telegraph’ tornava a posar al mig de la diana la procedència de la fortuna del rei emèrit. El mitjà britànic publicava que Álvaro d’Orleans-Borbó, cosí del rei Joan Carles i home molt pròxim al seu entorn personal, havia rebut 50 milions de francs suïssos (uns 47 milions d’euros) en qualitat de mediador per la venda del Banco Zaragozano a Barclays l’any 2003.

El diari londinenc assegurava tenir documents que provaven que aquests diners havien acabat en un compte suís perquè Joan Carles I pogués utilitzar-los posteriorment. No només això. ‘The Telegraph’ assenyalava que en l’operació també havien intervingut dos empresaris, Alberto Cortina i Alberto Alcocer, amics íntims de l’anterior monarca espanyol.

Tot just dues setmanes després, el diari suís ‘Tribune de Genève’ obria la seva portada amb una potent detonació: «Joan Carles I amagava 100 milions [de dòlars] a Ginebra». Segons el rotatiu helvètic, «entre el 2008 i el 2012, a l’empara d’una societat panamenya i amb ell com a únic beneficiari, el rei emèrit havia confiat amb total discreció 100 milions de dòlars al Banc Mirabaud».

Notícies relacionades

El diari explicava que la justícia de Ginebra havia obert una investigació per blanqueig de capitals: «Se sospita que és un pagament al sobirà per part del rei de l’Aràbia Saudita, Abdullah [bin Abdul Azil al-Saud], com a atribució per la construcció d’una línia ferroviària entre Medina i la Meca per empreses espanyoles [...] el 2012». Segons ‘Tribune de Genève’, Joan Carles hauria transferit el que quedava dels diners, uns 65 milions d’euros, «a la seva antiga amant», fent referència a Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Aquest dissabte, ‘The Telegraph’ va afegir nous detalls sobre la informació de ‘Tribune de Genève’. Detalls de molt alt calat, ja que el diari anglès assegurava que Felip VI apareixia com a segon beneficiari de la fundació ‘offshore’  Lucum, establerta a Panamà i creada per Joan Carles el juliol del 2008. Aquesta fundació, assegurava ‘The Telegraph’, figura com a titular del compte bancari en què s’hauria ingressat la suposada donació de 65 milions d’euros de l’Aràbia Saudita al seu pare, el rei Joan Carles. Segons el mitjà britànic, en els estatuts de Lucum apareix Felip VI com a segon beneficiari i com l’encarregat de vetllar per la resta de la família en el cas d’heretar la fundació.