ÚLTIM TRAM DEL JUDICI

El coronavirus obliga a suspendre el judici de Trapero

La fiscalia ultima la rebaixa de la pena al major dels Mossos de rebel·lió a sedició o desobediència

zentauroepp51834606 trapero200121154725

zentauroepp51834606 trapero200121154725 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Des que el 20 de gener va començar el judici contra el major Josep Lluís Trapero i l’excúpula política del cos tots esperaven que arribés aquest dilluns, quan, una vegada conclosa la prova prevista a la vista oral, el tinent fiscal de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, donarà a conèixer la seva petició de pena per a ell i els tres acusats més: la intendenta Teresa Laplana, l’exdirector general de la Policia Pere Soler i l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig. No obstant, la crisi del coronavirus ha fet que calgui esperar encara més, perquè aquest és dels judicis suspesos pel Consell General de Poder Judicial. 

El tribunal, com a mesura de prevenció, ja havia decidit que acusats i defenses seguissin la sessió per videoconferència des de Barcelona, sense haver-se de traslladar a Madrid, però aquest divendres el CGPJ ha procedit a suspendre totes les actuacions judicials i els terminis processals de la Comunitat de Madrid, el País Basc i els partits judicials d’Haro (La Rioja) i Igualada (Barcelona), en vista de les recomanacions i disposicions de les autoritats sanitàries en relació amb la pandèmia.

En qualsevol cas, l’ajornament no suposarà cap diferència en la rebaixa de penes que farà la fiscalia quan es reprengui el judici. El canvi de la rebel·lió, per la qual es continua acusant formalment Trapero, Soler i Puig, a la sedició va ser avançada per aquest diari. Amb la sentència del Tribunal Suprem que va declarar que l’ocorregut a Catalunya a la tardor de 2017 era sedició només era qüestió de temps que la fiscalia apliqués aquest criteri amb els quals eren responsables dels Mossos, i més tenint en compte que aquest va ser el delicte pel qual els va processar al seu dia la jutge d’instrucció, Carmen Lamela. La fiscalia de l’Audiència va adaptar la seva acusació a la formulada pels fiscals del Tribunal Suprem amb els líders del procés.

Fins i tot desobediència

Però aquesta rebaixa no es va voler avançar abans del judici, quan la va sol·licitar la defensa de Trapero, ni en el tràmit de qüestions prèvies, perquè es volia esperar al moment previst per la llei per modificar o elevar a definitives les conclusions provisionals i així evitar una altra modificació arribat a aquest moment. ‘El Mundo’ ha avançat que, a més de rebaixar la sol·licitud de pena de rebel·lió a sedició, que comportaria una pena molt similar, inclourà com a alternativa per indicació de l’actual fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, un delicte de desobediència, que no preveu pena de presó.

Notícies relacionades

Aquesta petició alternativa no és gens forassenyada, perquè, a mesura que ha anat avançant el judici, sembla més complicada una condemna de la gravetat de la sedició per a Trapero, i encara més per a Puig i Soler, ja que els seus noms només han aparegut esporàdicament durant les sessions. En el cas del major, a més, la sedició és difícil d’argumentar des que va declarar al Tribunal Suprem i va explicar el pla per detenir el llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont, si rebia aquesta ordre per part del president del Tribunal Superior de Justícia o del fiscal superior, a la disposició del qual es va posar per mitjà de cartes. 

També va complicar la possibilitat d’aquesta condemna que el principal testimoni de la fiscalia –almenys per l’ordre pel qual se’l va cridar a estrades-, el comissari Ferran López, afirmés que el mateix Trapero s’assabentava de les decisions que adoptava el Govern de Puigdemont per la televisió, i això el distanciava de qualsevol pla per aconseguir la independència.