El Parlament ajorna la votació de pressupostos

Es podrien votar el 21 d'abril i l'activitat parlamentària es limita pel coronavirus fins al 27 de març

Cs portarà els comptes catalans al Consell de Garanties Estatutàries argumentant que no afronten la pandèmia

zentauroepp50439905 roldan en el parlament191017114049

zentauroepp50439905 roldan en el parlament191017114049 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Júlia Regué

El Parlament ha ajornat la votació de pressupostos. Fins al 27 de març es limita l’activitat parlamentària i només es farà un ple reduït, la setmana que ve i amb només 21 parlamentaris, per aprovar per vot delegat un decret d’augment d’un 2% del sou de funcionaris. Així ho ha decretat la Mesa, en què Ciutadans havia utilitzat el coronavirus per intentar retardar els comptes catalans. 

La formació taronja havia anunciat que portaria els pressupostos de la Generalitat per al 2020 al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) adduint que els comptes han quedat «antiquats» a conseqüència de l’impacte econòmic de la pandèmia del coronavirus. Amb aquesta mesura intentaran bloquejar, en plena emergència sanitària, que s’aprovin la setmana que ve uns comptes que destinarien 1.400 metges i sanitaris més a atenció primària.

«Amb aquesta decisió, Cs posa en risc la protecció de les persones en un moment d’emergència sanitària, limitant els recursos disponibles per a les pròximes setmanes», ha tuitejat el vicepresident, Pere Aragonès. Com ha recordat el vicepresident els nous comptes preveuen posar a disposició dels serveis públics 3.000 milions més que en els del 2017 (últim any en què es van aprovar comptes) i 900 per a Sanitat. «Si Cs creu que els pressupostos del 2020 no serveixen per fer front al coronavirus, encara menys els del 2017». 

Jéssica Albiach, líder parlamentària dels comuns, ha reclamat a Cs que no intenti retardar-los recorrent al Consell de Garanties. «Si ho fan el gest d’Inés Arrimadas amb els PGE seria teatre i negaria a Catalunya el que aprova a Madrid. Cap votant de Cs entendria tanta irresponsabilitat», ha sentenciat. Albiach considera que la delegació de vot pot ser un bona fórmula si finalment se celebra el ple dels pressupostos la setmana que ve. 

En un comunicat, Ciutadans ha apuntat que amb l’actual situació sanitària els pressupostos quedaran en «paper mullat» perquè les previsions econòmiques «no es compliran». A més, ha assenyalat que els comptes haurien de preveure «augmentar el material hospitalari», emprendre un protocol d’actuació a les farmàcies i recolzament als petits comerciants. Així, han remarcat que els pressupostos «no contribueixen a millorar la vida de tots els catalans».

Estava previst que la setmana que ve el ple del Parlament aprovés els Pressupostos, però aquesta decisió de Cs de portar-los al CGE pot retardar la votació. Fonts de la formació reconeixen que, a més de creure que el coronavirus deixa els comptes desfasats, la mesura és per «facilitar que no hi hagi activitat parlamentària» i «guanyar un mes». Abans de l’inici de la Mesa del Parlament han avançat que demanaran que el dia 18 no hi hagi ple perquè «no hi ha cap motiu perquè hi hagi ple la setmana que ve».

Aquest òrgan té un mes de termini per emetre el seu dictamen sobre això, així que els comptes arribarien a votar-se a l’abril, però primer el CGE ha d’acceptar o rebutjar el recurs valorant els arguments de Cs sobre la possible inconstitucionalitat o la vulneració de l’Estatut dels comptes.

La CUP en demana la retirada

La CUP, paral·lelament, ja havia demanat al Govern que els retirés de l’ordre del dia com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus, «que està canviant el país i encara el canviarà més». «Emplacem i demanem al Govern, JxCat, ERC i Catalunya en Comú Podem, i totes les forces polítiques, que es retirin els pressupostos, que es torni al punt zero i que es facin uns pressupostos de nou que s’adaptin a les necessitats del país en l’actualitat», ha exigit la diputada Maria Sirvent.

Notícies relacionades

La data d’aprovació dels comptes és especialment rellevant, perquè marcarà el rumb de la legislatura després que el president de la Generalitat, Quim Torra, digués que anunciaria la data de les eleccions catalanes una vegada aprovats els pressupostos. Ciutadans té fins dimecres per anar al Consell de Garanties. En previsió que algun grup recorregués els comptes a aquest òrgan, el Govern i els comuns ja van pactar un altre ple per poder aprovar els comptes el 20 i 21 d’abril.

Fins al 27 de març no hi haurà comissions, compareixences ni ponències, les reunions de la Mesa seran telemàtiques i només hi haurà plens en el format reduït (21 diputats en lloc de 135 i amb vot delegat) per l’alerta sanitària o per qüestions urgents.