LITIGI PER LES OBRES D'ART

Santi Vila presenta l'escriptura de casa seva per afrontar la fiança de Sixena

La jutge denega a l'exconseller la pròrroga d'un mes per reunir els 216.000 euros pel cas de desobediència

santivila

santivila / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’exconseller Santi Vila ha presentat aquest divendres als jutjats d’Osca les escriptures de casa seva  com a aval per a la fiança de 216.000 euros que li reclama el jutjat d’instrucció número 3 per un suposat delicte de desobediència per resistir-se a entregar les obres d’art de Sixena

La jutge havia rebutjat la sol·licitud de Vila de concedir-li una pròrroga d’un mes per reunir aquesta fiança. L’exconseller s’ha mostrat resignat, però ha considerat el cas un «despropòsit» i la fiança «desproporcionada». Ha recordat que el mateix Govern d’Aragó s’ha retirat de la causa i la fiscalia només demana entre 4.000 i 5.000 euros de fiança. És l’acusació particular de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena la que reclama la fiança més elevada.

Vila havia demanat inicialment empara econòmica a la Generalitat per fer front a aquesta reclamació econòmica, però no se li va concedir. Després d’això, l’exconseller va sol·licitar ajuda a la Caixa de Solidaritat, el fons creat per l’independentisme per fer front a les despeses que suposen els processos judicials contra els seus dirigents, però Vila tampoc hi va trobar ajuda.  Just aquest divendres, el Tribunal de Comptes ha confirmat que la caixa de solidaritat ha procedit a completar les fiances imposades als líders independentistes per l’1-O.

El que va ser conseller de Cultura del Govern de Carles Puigdemont ha remarcat que en el cas de l’art de Sixena, des del Govern es va complir el mandat judicial i es van entregar les obres reclamades. Ha remarcat que el Govern d’Aragó quan va veure que era ell l’acusat «es va retirar perquè va veure que s’estaven desenfocant les coses». Segons Vila, els serveis jurídics de la Generalitat van entendre que ell, com a conseller de Cultura, no era la persona competent per decidir l’entrega de les peces reclamades i que el màxim que podia fer era ordenar la incoació d’un expedient per escoltar les parts. Aquesta és la tesi que defensa davant de la justícia

Conflicte diferent del procés

Vila ha assenyalat que, a diferència del procés, el cas de Sixena és un conflicte ajustat a dret des del primer dia. Ha recordat que ell tenia informes jurídics del Govern que marcaven el camí a seguir en aquest conflicte sobre les obres d’art de Sixena. L’exconseller espera ara que el Tribunal Suprem li doni la raó, ja que la sentència d’Osca és provisional.

Notícies relacionades

Ha destacat que l’any en què es va produir l’entrega de les 44 peces de Sixena del Museu de Lleida va ser «el pitjor dels possibles» pel context i l’atmosfera que es respirava a Catalunya. En aquest marc, la relació entre Lleida i Osca «no era l’òptima».