ELECCIONS A EUSKADI

Guerra oberta entre Alonso i la direcció del PP per la coalició amb Cs

García Egea ha firmat l'acord amb els taronges tot i que el dirigent basc ho rebutja

El nom de l'aliança per a les eleccions del 5 d'abril és la suma de les sigles «PP + Cs»

GRA100. SAN SEBSTIÁN, 22/10/2017.- El presidente del PP vasco, Alfonso Alonso, ha intervenido en un acto organizado por su partido hoy en San Sebastián, junto al vicesecretario de Política Social y Sectorial del Partido Popular, Javier Maroto, y el presidente de esta formación en Gipuzkoa, Borja Sémper. EFE/Javier Etxezarreta

GRA100. SAN SEBSTIÁN, 22/10/2017.- El presidente del PP vasco, Alfonso Alonso, ha intervenido en un acto organizado por su partido hoy en San Sebastián, junto al vicesecretario de Política Social y Sectorial del Partido Popular, Javier Maroto, y el presidente de esta formación en Gipuzkoa, Borja Sémper. EFE/Javier Etxezarreta / Javier Etxezarreta (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El dirigent del PP al País Basc, Alfonso Alonso, s’ha negat a firmar l’acord de coalició amb Ciutadans que el secretari general del partit a nivell nacional, Teodoro García Egea, ha negociat a Madrid. Alonso rebutja de manera rotunda que els segons llocs a les províncies de Biscaia i Àlaba els puguin ocupar dirigents taronja, tal com va anunciar ahir José María Espejo-Saavedra, el negociador de Ciutadans. En aquests moments, el PP té nou diputats al Parlament basc, però les enquestes li auguren que caurà fins als cinc o sis. 

Però malgrat aquesta negativa del que suposadament serà el número u de la coalició, aquesta tarda García Egea i Carlos Cuadrado, per Ciutadans, han firmat aquest pacte, que concreta que la coalició es dirà «PP + Cs». El temps per registrar-la s’acabava aquesta mitjanit. 

En el comunicat en què donen a conèixer aquest acord, el PP no concreta si els polítics taronja ocuparan els segons llocs a Biscaia i Àlaba. Només s’assegura que el pacte estableix que «el cap de llista» serà «designat» pel PP i «garanteix dos llocs de sortida per a Cs». El text recorda que hi ha de termini fins a l’1 de març per conformar la totalitat de les llistes electorals. 

«El nostre candidat és Alonso, ell haurà de decidir ara si vol encapçalar aquesta candidatura o no», afirmen a la seu de Génova quan es pregunta pel futur de l’exministre.

La guerra entre la seu de Génova i el polític basc és total. Segons l’entorn d’Alonso, ahir a la nit Ana Beltrán, vicesecretària d’Organització del PP, li va demanar que anés aquest matí a la seu de Madrid, al carrer de Génova, a firmar aquest pacte amb el partit d’Inés Arrimadas, i Alonso la va avisar que no ho faria. En aquesta conversa, li va retreure que s’hagués assabentat per la premsa dels detalls de la negociació i ja li va anunciar que no viatjaria a Madrid. No obstant, segons fonts de la direcció, Beltrán li va plantejar que anés a la capital «a analitzar» l’acord. 

El polític basc va intentar parlar ahir en diverses ocasions amb el president de la formació, Pablo Casado, però no ho va aconseguir, perquè li van dir que estava ocupat. 

Aquestes mateixes fonts de l’equip d’Alonso neguen que hagi «plantat» la direcció, com va avançar ‘El Mundo’, i recorden que l’objectiu inicial era que Casado viatgés avui mateix a Bilbao per escenificar allà la formació de la coalició.

Fins aquesta mitjanit

El PP i Ciutadans van iniciar fa una setmana negociacions per analitzar la possibilitat de presentar-se en coalició a Euskadi i Galícia, que celebren eleccions el 5 d’abril, i també a Catalunya, per a les quals encara no hi ha data.

Notícies relacionades

A Galícia s’ha descartat assumir aquesta fórmula. Els populars conviden els taronges a integrar-se directament a la llista d’Alberto Núñez Feijóo, perquè no estan disposats a perdre les sigles del PP.

.