PRESSIÓ AL MINISTRE DE TRANSPORT

El jutge ordena guardar els vídeos d'Ábalos i la vicepresidenta veneçolana a Barajas

El PP ha aconseguit que s'adopti aquesta mesura a l'haver acudit a un jutjat de guàrdia després d'haver lamentat que la fiscalia no hagués actuat

casado

casado / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La trobada del ministre de Transport, José Luis Ábalos, i la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, el 20 de gener a Barajas continua sense estar clara per al PP, Vox i Ciutadans. Els tres partits han estat reclamant més detalls del que va passar entre el secretari d’organització del PSOE i un dels prebosts del règim de Nicolás Maduro per dues vies: al Congrés dels Diputats i als tribunals. El primer èxit de l’oposició ha arribat aquesta tarda per via d’un jutge d’instrucció. El PP havia sol·licitat que es requerís als responsables de l’aeroport de Barajas que conservessin les imatges d’aquella matinada per poder veure els moviments de Rodríguez per les terminals. Segons fonts conservadores, la interlocutòria del jutjat declara que de les dades exposades en l’escrit de denúncia del partit «es desprenen indicis racionals de fet delictiu». 

Les tres formacions de les dretes van denunciar Ábalos davant la fiscalia perquè investigués si va prevaricar al reunir-se amb Rodríguez a la terminal executiva de Barajas malgrat que la vicepresidenta té prohibida l’entrada des del juny del 2018 a l’espai Schengen (la majoria dels països de la Unió Europea) per estar inclosa en la llista negra elaborada per Brussel·les. Espanya hauria d’haver impedit la seva estada i trànsit, ja que no pot trepitjar territori europeu. Rodríguez va canviar d’avió i va volar cap a Turquia, amb escala a Doha, en un avió comercial que va sortir de Barajas. 

El president del Govern, Pedro Sánchez, va defensar el seu ministre, que va arribar a donar quatre versions diferents de la seva trobada en poc més de dos dies. Segons el cap de l’Executiu, la gestió d’Ábalos va evitar «una crisi diplomàtica» amb Veneçuela, una frase que el Govern central ha utilitzat d’escut davant la demanda d’explicacions i que no satisfà els dubtes dels tres partits de l’oposició. 

Notícies relacionades

El PP, Vox i Ciutadans van demanar a la fiscalia que impedís la destrucció de les gravacions de l’aeroport, que s’esborren al cap de 30 dies. «Ni tan sols ens han contestat», s’ha queixat aquest dimarts Pablo Casado, president del PP. Davant aquest silenci, els populars han acudit aquestes últimes hores a un jutjat de guàrdia per sol·licitar empara i evitar que «es destrueixin les proves de les gravacions». «Hem anat a un jutjat de guàrdia per demanar empara, perquè crec que el que està passant en relació amb Veneçuela és un canvi de posició tremendament injust amb l’heroica oposició veneçolana, però sobretot crec que és una cosa vergonyosa per a Espanya», ha afirmat. A més, avui també Vox ha presentat una querella contra el ministre de Transport davant el Suprem.

Moció del PP contra Ábalos 

El Ple del Congrés està debatent just en aquest moment una moció del PP en la qual es demana el cessament d’Ábalos per la polèmica trobada. Els populars insten el Govern a reconèixer com a «legítim president encarregat» d’aquell país Juan Guaidó i li demanen que faciliti tota la informació necessària perquè la Cambra pugui obrir una investigació sobre l’estricte compliment de les sancions de la Unió Europea contra el règim de Maduro.