TAULA RODONA A BARCELONA

Reconstruir Jordi Pujol

L'expresident reapareix en un acte per parlar de la seva obra de govern a medi ambient i sense esmentar els processos judicials oberts per corrupció contra la seva família

undefined51643339 08 01 2020 twitter del programa  30 minuts  de tv3 en que ex200113221747

undefined51643339 08 01 2020 twitter del programa 30 minuts de tv3 en que ex200113221747 / 30 MINUTS

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La figura política de Jordi Pujol va caure del pedestal i es va fer miques el 25 de juliol del 2014. L’arquitecte de la Catalunya postfranquista, que es va mantenir 23 anys en el poder, va reconèixer aquell dia que havia mantingut diners ocults a Hisenda durant dècades. Després d’un temps de recolliment i expiació, per utilitzar la paraula que va utilitzar l’expresident en la seva confessió pública, se succeeixen últimament alguns intents de recollir els trossos del terra i, amb molt tacte, reconstruir el tòtem.

Actes com el d’aquest divendres al Reial Cercle Artístic ajuden l’objectiu de rehabilitar la figura de Pujol. A punt de complir 90 anys, l’expresident va aparèixer al Palau Pignatelli, al centre de Barcelona, fent gala de bona memòria. «Home, Goicoechea», en va saludar un dels que l’esperaven, demostrant que el recordava.

No es pot dir que l’audiència de Pujol, d’unes 50 persones, tingués ganes de furgar en les seves misèries. L’acte l’organitzava l’associació Tagamanent, que té la intenció de «recopilar, glossar i difondre l’obra» de l’expresident. L’obra de govern anterior al cataclisme de la seva confessió, s’entén. Amb l’acte d’aquest divendres, dedicat al «model mediambiental català», ja en porten quatre; els anteriors van abordar les infraestructures, la sanitat i el benestar social en els mandats de Pujol.

Discreció i orgull

L’expresident, sempre preocupat per quin lloc li reserva la Història, estava recopilant la seva tasca entre el 1980 i el 2003 quan les informacions periodístiques el van obligar a embrutar el seu nom per sempre. Ara, ell i els seus admiradors han reprès la tasca amb discreció però amb orgull. Tot i que sigui parlant del corriol (una au), com va fer aquest divendres Marta Lacambra, exsecretària de Medi Ambient i exdirectora de l’Agència Catalana de l’Aigua.

L’altre participant en la taula rodona va ser Felip Puig, que, entre altres carteres, es va ocupar durant dos anys de Medi Ambient durant els governs de Pujol. Va recordar, per exemple, quan es va desviar tres quilòmetres el riu Llobregat per ampliar el port.

Notícies relacionades

Pujol ha aparegut en les últimes setmanes a TV-3 per parlar d’assumptes que no tenen res a veure amb la presumpta corrupció de la seva família. L’’oblit’ de la cadena autonòmica que l’expresident va posar en marxa va fer reaccionar fa uns dies el Parlament. En un text aprovat per tots els grups, excepte JxCat, la Cambra va criticar TV-3 per no haver emès «cap contingut sobre la corrupció política, frau i evasió d’impostos» de la família Pujol, que té oberts diversos processos judicials.

L’expresident també va intervenir en l’acte d’aquest divendres. Pujol va exercir del Pujol previ a la confessió. És a dir, va tenir el paper que li hauria agradat tenir, moltes més vegades i en actes molt més multitudinaris, com a expresident, explicant simpàtiques anècdotes que riu tot l’auditori. Com si la corrupció i els processos judicials fossin només un malson.