El ministre de Justícia promet «un ampli debat» per reformar la sedició

El ministre advoca pel «diàleg» per abordar qualsevol canvi en el Codi Penal

Anuncia que donarà la instrucció als fiscals abans de final d'any amb Delgado al capdavant del ministeri públic

campooooo / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, tenia clara la idea força de la seva primera compareixença davant la comissió de Justícia del Congrés. Volia que «el diàleg i el consens» protagonitzessin el seu plantejament per aconseguir una justícia de qualitat, equiparable en la percepció dels ciutadans a la sanitat i l’educació públiques. El problema va ser que en el seu departament li correspon l’anunciada reforma del delicte de sedició, pel qual es va condemnar, en concurs amb una malversació, els líders del procés, i qualsevol altra iniciativa va acabar ofegada per aquest projecte.

Això, malgrat que el nou ministre de Justícia pràcticament es va limitar a dir que buscarà el màxim «consens» i mantindrà «el més ampli debat» per a «qualsevol reforma del Codi Penal, sigui la de rebel·lió i sedició, la protecció animal, de delictes sexuals o mediambientals». Es referia que els canvis penals es faran sense furtar el tràmit parlamentari i amb els preceptius informes del Consell General del Poder Judicial i del Consell Fiscal.

«No hi ha compromís amb un partit en ordre a modificar el Codi, però també és veritat que no hi ha ni una sola legislatura en la qual no s’hagi modificat, perquè els atacs a la convivència venen de molts llocs», va explicar. 

Campo va considerar suficient recordar que la fundació Faes també va analitzar la reforma del delicte de rebel·lió per considerar acreditat que «ningú dubta que s’han de donar voltes a aquest tipus de delictes», però no es va endinsar en com es farà. 

Els portaveus sí que parlen de sedició

En el torn de rèplica els portaveus amb prou feines van recollir el guant del «diàleg», però tots es van referir a la sedició. El portaveu del Grup Plural, el diputat de Junts per Catalunya Jaume Alonso-Cuevilla, va demanar fins i tot la seva derogació, mentre que la dreta de l’hemicicle va considerar la reforma un «indult encobert» o un «espai d’impunitat». 

Per Cs, Edmundo Bal va qualificar de «barbàrie» qualsevol modificació del Codi Penal feta per a un cas concret, i Javier Ortega Smith, de Vox, «un indult encobert» i una discriminació davant la resta de ciutadans amb «delictes menys greus». Luis Santamaría, del PP, el va anomenar «un premi al cop d’Estat a Catalunya» que dificultarà el diàleg. «Quan es parli de desjudicialitzar la política en realitat es parla de crear espais d’impunitat a Catalunya», va afegir.

Amb Delgado de fiscal general

El ministre va anunciar que presentarà un avantprojecte de llei d’enjudiciament criminal abans que acabi l’any per entregar «la direcció de la investigació al ministeri fiscal», al capdavant del qual es nomenarà l’exministra Dolores Delgado, designació que Bals va qualificar d’«anomalia democràtica intolerable».

Notícies relacionades

Ortega Smith la va considerar «una politització» preocupant de la justícia i el PP va afirmar que entregar la instrucció als fiscals amb ella de fiscal general és «donar-li la instrucció al Govern».

Abusos a menors 

El ministre va assegurar que els fons de l’oficina de recuperació d’actius procedents del delicte (ORGA) es destinaran en part a «organitzacions no governamentals la tasca de les quals es desenvolupi en matèria d’assistència a víctimes del delicte», a través de l’avantprojecte de llei orgànica de protecció integral a la infància i l’adolescència davant la violència, iniciativa «molt treballada per l’anterior Govern» i que espera culminar aviat.