CRISI

Anticapitalistes confirma la seva sortida de Podem per la «subalternització al PSOE»

El corrent liderat per Teresa Rodríguez i Miguel Urbán no presentarà candidats a l'Assemblea Ciutadana Estatal morada

Acusen Iglesias d'acordar uns objectius «molt poc ambiciosos» amb els socialistes per entrar a l'Executiu

undefined52279267 la coordinadora de podemos andaluc a y portavoz de adelante 200216180034

undefined52279267 la coordinadora de podemos andaluc a y portavoz de adelante 200216180034 / Maria Jose Lopez

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La cúpula d’Anticapitalistes ha confirmat que no presentarà cap candidat a l’Assemblea Ciutadana Estatal de Podem. El corrent liderat per Teresa Rodríguez i Miguel Urbán ha recolzat el pas que va fer la líder andalusa dimecres passat i ha adoptat la decisió de no formar part de la direcció estatal del partit morat a l’espera de prendre una «decisió definitiva» a finals de març sobre la relació que mantindran amb el partit encapçalat per Pablo Iglesias. La raó principal: «L’estratègia adoptada de subalternització al PSOE».

Des de fa unes setmanes, els anticapitalistes s’estaven plantejant la seva continuïtat a Podem. Malgrat ser un dels sectors més rellevants en la fundació del partit, en l’actualitat el seu poder orgànic estava reduït al lideratge de Podem Andalusia i a l’escó de l’eurodiputat Urbán. Així, quan van qüestionar la decisió de la direcció estatal de conformar una coalició amb el PSOE, les seves crítiques van caure en sac foradat. 

«L’entrada de cinc ministres d’Unides Podem a un govern progressista-neoliberal hegemonitzat pel PSOE, en el qual aquest partit controla els principals ressorts del poder, lluny de debilitar l’actual règim polític, suposen integrar-s’hi i considerar-ne la gestió com l’únic horitzó possible», sentencien en un comunicat fet públic aquest diumenge.  Els de Rodríguez van proposar des del primer moment un model similar al que va néixer de la moció de censura, recolzar la investidura de Pedro Sánchez des de l’oposició. 

Objectius «poc ambiciosos»

A més, en el text acusen Iglesias d’haver rebaixat molt les seves exigències polítiques per entrar a formar part de l’Executiu: «Creiem que els objectius d’aquest Govern són molt poc ambiciosos, fins i tot si ens situem dins dels marges del sistema». Així, asseguren que la seva tasca immediata ha de ser «impulsar un nou cicle de lluites que eviti buidar el carrer» perquè es continuïn produint avenços. 

Notícies relacionades

«En aquest marc, sense analitzar la sagnia que Podem ha patit com a organització durant els últims anys i sense un procés suficient de deliberació política prèvia, l’Assemblea Ciutadana apareix com una simple ratificació de la seva direcció i de l’estratègia adoptada de subalternització al PSOE», apunten. Una crítica al control ferri que exerceix Iglesias dins del partit on ja no hi ha pesos forts que puguin fer ombra.

Tot i així, Anticapitalistes assenyala que aquesta no és la «decisió definitiva» i que caldrà esperar fins al 28 de març quan culmini el procés de debat intern per establir la futura relació amb el partit morat. De moment, en el pacte que van assolir amb Iglesias, els anticapitalistes de Rodríguez mantindran els seus escons al parlament andalús i Urbán a l’Eurocambra i continuaran treballant mà a mà amb els podemistes. Queda per veure com enfoca la líder regional l’empenta del partit Endavant Andalusia.