NOU FULL DE RUTA

L'ANC admet que ha perdut centralitat però insisteix en la DUI

L'entitat crida a convertir les pròximes eleccions catalanes en un plebiscit

El full de ruta que se sotmetrà a debat al març eludeix fixar terminis i ultimàtums

foto 3518220

foto 3518220

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ANC ja ha publicat el full de ruta 2020-2021 que sotmetrà a votació en l’assemblea general ordinària del 22 de març amb la prèvia dissecció d’esmenes que preparen les territorials. La via unilateral continua sent l’aposta principal de l’entitat, que insisteix que si l’independentisme supera el 50% dels vots en unes eleccions catalanes, el Govern que sorgeixi de les urnes té encomanada la culminació del procés. Per això, demana que les eleccions que ha de convocar el president Quim Torra es converteixin en un «plebiscit unilateral» que s’assembli a l’1-O. Ara bé, rebaixen el to i no fixen terminis per a la independència ni llancen ultimàtums a l’Executiu que surti de les urnes com sí que van fer en anteriors ocasions.

Dos anys després de l’1-O, diagnostiquen que «s’ha evidenciat que el lideratge polític del moviment independentista no estava preparat per a la ruptura» i reconeixen que «va fallar estrepitosament» l’expectativa que el referèndum forçaria una negociació amb l’Estat.

«La resposta no pot ser ni continuar fent creure que el diàleg amb l’Estat ens portarà a la independència, ni fer un discurs d’unilateralitat únicament retòric», diuen els grups independentistes, als quals veuen sumits en una «lluita per l’hegemonia autonòmica».

L’ANC dubta del recorregut de la taula de diàleg entre governs encara per estrenar, perquè descarta que el Govern ofereixi «un referèndum binari i pactat sobre la independència». 

Malgrat considerar que sense la seva existència «l’independentisme estaria vençut», reconeixen que han perdut centralitat: «L’ANC haurà de lluitar per tornar a ocupar l’espai central del debat polític públic i evitar que se’ns col·loqui en una posició radicalitzada per deslegitimitzar-nos». El document admet que hi ha hagut baralla interna per haver acceptat plantejaments «de caràcter discursiu i organitzatiu» a favor d’una estratègia unitària, una cosa que diversos socis van llegir com «una pèrdua d’autonomia o influència política de l’entitat». 

«El paper de l’Assemblea es fa més difícil en els moments de menys unitat entre els partits polítics independentistes, quan la competència electoral domina la seva actuació», apunten en el text i crida a «evitar el risc de ser marginada o capturada per aquests mateixos partits».

L’entitat presidida per Elisenda Paluzie accepta que l’«objectiu principal» del full de ruta de l’any anterior, la unitat estratègica, no s’ha aconseguit i apunta que les reunions entre partits i entitats sobiranistes només han servit per organitzar les mobilitzacions que van protagonitzar durant el judici del procés i com a reacció a la sentència del Suprem. 

Per prevenir aquesta situació, s’emplacen a tenir una posició que la farà «més crítica» però alhora pretenen «evitar contribuir a la confrontació entre les files independentistes». 

Unes asseveracions que, paradoxalment, xoquen amb la seva intenció de «recolzar només els partits que assumeixin explícitament» la unilateralitat i de «denunciar públicament» aquells que, malgrat haver-se compromès a defensar la ruptura per aquesta via, «l’incompleixin». 

Tornar a liderar

Notícies relacionades

«Si tenim clar que els camins seguits fins ara no ens porten a la independència i que la nostra vocació com a entitat no és guanyar eleccions, hem de fer un pas endavant i de tornar a liderar el procés social independentista. Liderar no vol dir fer-ho electoralment, però el nostre lideratge ha de portar a canviar els missatges o els lideratges polítics actuals», indica el full de ruta, i demana convertir les eleccions que preveu convocar el president Quim Torra en un «plebiscit unilateral».

D’altra banda, es conjuren per a la creació d’un think tank i una Taula Social per la Independència per debatre el futur del procés. 

Temes:

ANC Catalunya