catalunya

El PSOE manté el 'no' al mediador: «És una fase passada»

Lastra rebutja la figura que proposa Torra per a la crisi territorial i defensa un «diàleg» que miri cap al «futur»

20200210 473548 lastramo2 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra

El PSOE continua donant allargues a la reivindicació de Quim Torra que hi hagi un mediador en el diàleg entre el Govern i la Generalitat. Els socialistes van acceptar aquesta polèmica figura fa un any, quan van intentar evitar sense èxit que ERC i el PDECat (ara JxCat) vetessin els Pressupostos, però poc després es van fer enrere. Des d’aleshores, continuen en el ‘no’ a la mediació en la negociació territorial, malgrat que l’independentisme català, i els republicans en especial, són indispensables per tirar endavant els comptes públics.  

«M’agrada més parlar del futur que del passat, dels reptes que tenim al davant. És important superar fases passades. La reunió de dijous entre Pedro Sánchez i Quim Torra va ser una gran notícia, va ser el retrobament. Ens separen moltes coses, però tenim la ferma voluntat de superar-les, de tornar a la política un problema que en origen és polític. Volem que aquest diàleg sigui transparent, i que els mediadors siguin els 47 milions d’espanyols», ha assenyalat aquest dilluns la vicesecretària general i portaveu parlamentària del PSOE, Adriana Lastra, durant un acte organitzat per Nueva Economía Fórum. 

Notícies relacionades

Lastra ha sigut una de les principals artífexs del pacte amb ERC, que inclou la posada en marxa d’una taula de negociació entre l’Executiu central i el Govern a canvi de l’abstenció del partit d’Oriol Junqueras en la investidura. Juntament amb els ministres José Luis Ábalos i Salvador Illa, va formar part de l’equip socialista que va forjar l’acord. Des d’aleshores, els contactes amb els republicans, i sobretot amb Gabriel Rufián, homòleg de Lastra al Congrés, continuen sent constants.

«Espanya és plural i diversa, Catalunya és diversa i plural. L’independentisme no desapareixerà –ha insistit la número dos del PSOE–. Hem de buscar una fórmula que asseguri la convivència, i no hi ha cap altre mètode que no sigui el diàleg».