Vox rebutja llocs de segon nivell a les comissions del Congrés com a protesta

Els d'Abascal acusen el PP d'afegir-se a un «inacceptable cordó sanitari» imposat pel PSOE i Unides Podem

undefined48526192 espinosa de los monteros190610110452

undefined48526192 espinosa de los monteros190610110452 / Ballesteros

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Congrés dels Diputats ha començat a funcionar. Després de la Solemne Sessió d’Obertura de la Legislatura Constituent dilluns passat i un primer ple dimecres, la Cambra baixa ha estat en ple rendiment aquest divendres per constituir les 21 comissions legislatives. L’arrencada de la legislatura ha arribat amb polèmica al saber-se que ni Vox ni Cs ocuparan cap lloc a les Taules de les comissions. 

La Taula de les comissions, l’òrgan que s’encarrega d’organitzar els debats en els quals es treballa i es dona forma a les lleis que més tard es voten al ple del Congrés, ha sigut l’escenari de la nova topada entre els de Pablo Casado i els de Santiago Abascal. El repartiment de la presidència, les dues vicepresidències i les dues secretaries entre les diferents formacions ha portat els conservadors i ultres a criticar-se els uns als altres. 

Notícies relacionades

L’acord assolit entre PSOEel PP Unides Podem deixa fora de les presidències el partit de Santiago Abascal. El pacte concedeix 10 presidències als socialistes, sis als morats, quatre als conservadors, una per al PNB i una altra per a ERC. Un repartiment que la president del grup parlamentari ultra, Macarena Olona, ha qualificat d’«inacceptable cordó sanitari» i de «greu anomalia institucional». 

Fonts parlamentàries de Vox asseguren a EL PERIÓDICO que una vegada que el PP es va afegir al cordó sanitari per deixar-los sense cap presidència ells van decidir donar per tancades les negociacions. «Partíem d’un escenari inassumible», afirmen abans d’assenyalar que el rebuig d’ocupar les vicepresidències o la secretaria que els havien ofert els populars suposa un «gest de protesta».