El Parlament aprova una comissió sobre la «violència institucional» durant l'1-O

Independentistes i comuns s'uneixen per buscar «responsables» de l'actuació policial

Cs, PSC i PPC no hi participaran perquè la consideren un «instrument de propaganda»

zentauroepp47702546 parlament190717132823

zentauroepp47702546 parlament190717132823 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament ha aprovat aquest dijous la creació d’una comissió d’investigació sobre la «violència institucional» durant el referèndum de l’1-O. La proposta, presentada pels grups sobiranistes (JxCat, ERC, comuns i CUP), ha sigut avalada gràcies a la seva majoria a la cambra catalana (74 vots) i amb el rebuig del PSC, Cs i PPC (57).

La comissió té com a finalitat l’«anàlisi i investigació de totes les expressions de violència institucional que es van donar l’1 d’octubre del 2017, quan es va desenvolupar el referèndum d’autodeterminació». Els objectius que contemplen els grups promotors són determinar les persones físiques i els «responsables polítics i administratius» d’aquella jornada, estudiar les «diferents formes de repressió» derivades de la celebració de la consulta, analitzar «les formes de reparació dels danys causats per la violència institucional», i abordar la «preparació, coordinació, participació, perpetració i implicacions en fet violents».

El diputat d’ERC Ferran Civit s’ha dirigit a la tribuna amb una urna de l’1-O i, mentre pronunciava el seu discurs, ha mostrat dues porres de la policia, una de les quals extensible. «Va ser el dia de violència més important de la història contemporània de Catalunya. Les porres contra les urnes; la violència contra el vot», ha etzibat, i ha criticat que el Ministeri de l’Interior no hagi sancionat cap agent per no portar la deguda identificació.

«Si som espanyols, van agredir espanyols, i em pensava que l’‘a por ellos’ era per als adversaris. O som espanyols, o no ho som, però si ho som ajudi’ns a defensar-nos de la violència gratuïta», ha afegit.

El líder del grup taronja, Carlos Carrizosa, ha demanat la paraula i ha qüestionat al president del Parlament, Roger Torrent, que li hagi permès mostrar objectes sense cridar-lo a l’ordre. «S’han mostrat fotos, banderes, llibres, continuem com sempre», ha respost Torrent, en al·lusió a l’‘attrezzo’ de Cs.

Per part de JxCat, Eduard Pujol ha reclamat «investigar i posar llum on d’altres volen abocar foscor i mentides». «Volem i tenim dret a saber el què, el per què i el com d’aquella barbaritat de l’Estat».

Els comuns han defensat que «el conflicte polític que vivim i que ara comencem a encaminar per la via del diàleg s’ha fet amb una correlació de forces desigual». «L’Estat ha fet ús del monopoli de la violència i ha actuat amb repressió policial, institucional i judicial», ha afirmat el diputat Marc Parès. Això sí, ha carregat contra els independentistes per intentar «imposar» les seves tesis amb un 43% de suport, cosa que ha definit com un «exercici de dominació contrari a la manera com el republicanisme entén històricament el concepte de llibertat».

La CUP ha compartit el diagnòstic i ha posat èmfasi en el fet que l’objecte de la intervenció dels cossos policials era «doble»: «generar violència perquè la comunitat internacional no pogués reconèixer mai el referèndum; i traslladar la violència institucional per generar por i pànic als que hi vam participar perquè no torni a succeir mai més», ha comentat el diputat Vidal Aragonès.

El diputat Matías Alonso (Cs) ha emmarcat aquesta comissió en l’«estratègia del separatisme» per fer veure que «Espanya seguia ancorada en el tardofranquisme». «Els vots del bloc nacionalpopulista donaran llum verda a aquesta farsa, que no serà més que un altre instrument de propaganda per maquillar el seu intent de subvertir l’ordre democràtic», ha afirmat. Alonso ha carregat contra Roger Español, que va perdre la visió d’un ull per una bala de goma l’1-O, i l’ha titllat de «busca-raons de carrer». «Premi per als violents i escarni per als demòcrates», ha afegit, ja que Español va rebre la Creu de Sant Jordi a càrrec de la Generalitat.

El parlamentari cupaire Carles Riera ha demanat la paraula i ha exigit a la Taula que impugni les seves paraules. En absència de Torrent, el vicepresident primer, Josep Costa, ha exercit de moderador i ha afirmat que «es fa un ús de la llibertat d’expressió que voreja tots els límits, se n’han fet moltíssimes». «Constarà com unes observacions per al·lusions a tercers»; ha conclòs.

Notícies relacionades

Els socialistes han fet una crida a triar «el camí transitable» i han criticat els comuns per firmar aquesta comissió entrant en la «retòrica frontista» que «no hauríeu de compartir». «Assumiu molta de la retòrica independentista que sempre heu combatut», ha llançat Òscar Ordeig. En aquest sentit, ha indicat que aquesta proposta és una absurditat sobre «un error històric que no s’ha de repetir» i que «no és més diàleg, sinó més retrets».

Alejandro Fernández (PPC) ha assegurat que té una «vocació estrictament propagandística».