La dreta veu en la reunió entre Sánchez i Torra un gest de rendició del Govern

El líder del PP recrimina al president del Govern que accepti ser rebut com un «visitant estranger»

Abascal assegura que la trobada ha sigut entre «un president il·legítim i un president il·legal»

undefined52160640 madrid 06 02 2020  politica   el presidente del pp pablo cas200206141540

undefined52160640 madrid 06 02 2020 politica el presidente del pp pablo cas200206141540 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El viatge de Pedro Sánchez a Barcelona per reunir-se amb Quim Torra va ser la diana de totes les crítiques de la dreta espanyola. El PP, Vox i Cs van carregar contra el president del Govern per citar-se amb l'«inhabilitat» dirigent de JxCat. El líder popular, Pablo Casado, va encapçalar ahir les crítiques retraient a Sánchez haver-se plegat a les exigències de Torra per celebrar la trobada: «El que avui estem veient és un president del Govern que va a retre homenatge a una persona inhabilitada mentre és rebut com un visitant estranger».

En una reunió del grup parlamentari conservador al Congrés per planificar el començament de la legislatura, Casado va advertir que el gest de Sánchez amb el president és «una estació més en l'escapada que el PSOE ha emprès des del bloc del constitucionalisme cap a l'independentisme».

Sánchez ret homenatge a Torra i és rebut com un visitant estranger. Aquesta reunió és una estació més en l'escapada que el PSOE ha emprès des del constitucionalisme fins a les tesis del separatisme. Actuarem judicialment davant de qualsevol cessió amb la Constitució. pic.twitter.com/DpR055EdYU— Pablo Casado Blanco (@pablocasado_) February 6, 2020

«Aquest Govern ja no enganya a ningú i funciona amb la respiració assistida d'una bomba d'oxígen que és independentista», va lamentar el líder popular abans de titllar Sánchez, una vegada més, d'«hostatge d'ERC i JxCat. A més, va recordar que davant de l'intent del PSOE de desjudicialitzar la política, a ells no els queda més remei que recórrer a la Justícia.

En aquest sentit, va fer al·lusió a la querella que va presentar el PP aquest dimecres contra Torra por «usurpació de funcions» i va avisar el secretari general socialista que prendran accions contra ell si cedeix el que la «Constitució i l'ordenament jurídic li impedeixen negociar en aquesta taula de partits o en qualsevol reunió en la qual tractin qualsevol tipus de prebenda per seguir al poder»

Diàleg amb l'oposició

Santiago Abascal no va voler quedar-se enrere i, abans de produir-se la trobada entre els dos dirigents, ja va apuntar que la reunió tindria lloc entre «un president il·legítim i un president il·legal». El títol d'«il·legítim» l'hi va concedir a Sánchez, del qual diu que «va mentir» durant la campanya electoral, i el d'«il·legal» a Torra per mantenir-se al capdavant de la Generalitat després que li hagin retirat la seva acta de diputat del Parlament.

Notícies relacionades

Es va sumar a la rastellera de retrets la portaveu parlamentària de Cs i, previsiblement, futura líder del partit, Inés Arrimadas, que va reclamar a Sánchez que si va a Catalunya també hauria de parlar amb la líder taronja autonòmica, Lorena Roldán: «Tingues la decència d'asseure't amb els líders de l'oposició que representem majoritàriament els no independentistes».

«El nou camí»

Dels pocs que van aplaudir la reunió i les posteriors declaracions de Sánchez i Torra va ser el vicepresidente segon del Govern, Pablo Iglesias, que va celebrar a Twitter que s'«obre una nova oportunitat» després d'«anys de falta de diàleg». El cap dels morats va defensar que en una Espanya «plurinacional» cal gestionar amb «intel·ligència i empatia» la diversitat. «La paraula és el nou camí» va sentenciar.

Som un país plurinacional i això és part de la nostra riquesa cultural i democràtica. Hem de gestionar aquesta diversitat amb intel·ligència i empatia. La paraula és l'únic camí. Després d'anys de falta de diàleg, avui s'obre una nova oportunitat. #AgendaParaElReencuentro pic.twitter.com/g4FJ5HwRaZ— Pablo Iglesias (@PabloIglesias) February 6, 2020