el pròxim dimecres

El Congrés,a punt per a la primera sessió de control al Govern de coalició

Es poden plantejar un màxim de 26 preguntes a l'Executiu

GRAF4579. MADRID, 04/02/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (i), junto a la vicepresidenta primera del Ejecutivo, Carmen Calvo (c), y el vicepresidente segundo, Pablo Iglesias (d), desde sus escaños, durante el pleno celebrado este martes en el Congreso de los Diputados en Madrid. EFE/Zipi

GRAF4579. MADRID, 04/02/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (i), junto a la vicepresidenta primera del Ejecutivo, Carmen Calvo (c), y el vicepresidente segundo, Pablo Iglesias (d), desde sus escaños, durante el pleno celebrado este martes en el Congreso de los Diputados en Madrid. EFE/Zipi / Zipi (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Congrés ha completat els preparatius per celebrar el pròxim dimecres la primera sessió de control als membres del Govern de coalició que formen el PSOE i Unides Podem. La presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, ja ha firmat la resolució que fixa les quotes de preguntes de cada grups parlamentari i els terminis de presentació en el registre.

Segons el repartiment avalat per la Junta de Portaveus i inclòs en la resolució de Batet, cada sessió de control comptarà amb un màxim de 26 preguntes al Govern. El PSOE, com a primer partit de la Cambra, disposa d’una quota de nou preguntes, tot i que al ser el grup que dona dona suport a l’Executiu no es preveu que les esgoti.

Es tracta de les conegudes com a ‘preguntes florero’, que no busquen el control al Govern, sinó que els diputats del grup que dona suport a l’Executiu fan als seus companys ministres perquè puguin publicitar millor les seves mesures. Eren molt habituals fins al 2004, quan el socialista José Luis Rodríguez Zapatero va donar ordres als seus perquè deixessin de fer-les. Des d’aleshores el grup manté la quota de preguntes, però amb prou feines les utilitza.

Nombre de preguntes 

La resta de grups parlamentaris tindran dret a una pregunta per sessió de control: ERC, el Grup Plural (a repartir entre JuntsxCat, Més País, Compromís i el BNG), Ciutadans, el PNB, Bildu i el Grup Mixt (entre la CUP, UPN, CC, NC, Fòrum Astúries, el PRC i Terol Existeix).

Les primeres preguntes s’hauran de registrar abans de les sis de la tarda d’aquest dijous, segons el termini fixat en la resolució de Batet. No obstant, i després de la decisió del Govern d’avançar als dimarts les reunions setmanals del Consell de Ministres, els diputats tindran opció a actualitzar el text de les seves preguntes fins a les 18 hores del pròxim dimarts, la vigília de la sessió de control.

Pel que fa als destinataris  de les preguntes, tot i que els diputats les dirigeixin a un membres del Govern concret, és l’Executiu qui té potestat per decidir quin dels seus integrants contesta. Si no hi ha canvis respecte a les legislatures precedents, el president del Govern contestarà tres preguntes, que per a aquesta primera sessió podrien correspondre a Pablo Casado (PP), Santiago Abascal (Vox) i Gabriel Rufián (ERC).

Notícies relacionades

El fet que hi hagi quatre vicepresidències obre el camp de les preguntes dels segons espases dels partits. De fet, en el PP no descarten que, en comptes que la seva portaveu, Cayetana Álvarez de Toledo, dirigeixi les seves preguntes a Carmen Calvo com fins ara, opti per plantejar-les al vicepresident segon i líder de Podem, Pablo Iglesias.