NOVA LEGISLATURA A LA CAMBRA BAIXA

El PP s'escuda en el PSOE per restar visibilitat a Vox

Els grups deixaran els ultres fora de la presidència de les comissions

El Congrés s'engega amb la pujada de les pensions i els salaris públics

zentauroepp52118439 apertura congreso200203120536

zentauroepp52118439 apertura congreso200203120536 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Miguel Ángel Rodríguez

El PP ha decidit escudar-se en la pressió del PSOE per justificar que deixi Vox fora de les presidències de les taules de les comissions del Congrés. Fonts de la direcció del grup conservador van assegurar que el PSOE els n’ha cedit set  (en total són 33) i els han convidat a compartir-ne alguna amb Ciutadans, però no amb el partit d’ultradreta. Si ho fan, van afegir aquestes fonts, els socialistes els han amenaçat de deixar-los sense cap.

«Una vegada més el problema no és només que s’apliqui el rodet, sinó que ho acceptin d’altres», va denunciar el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros. Després de la reunió de la Junta de Portaveus del Congrés, Espinosa de los Monteros va declarar que en el seu partit ja intuïen que el PSOE els «vetaroa» en el repartiment dels llocs de responsabilitat en les comissions, però va lamentar que altres grups, en al·lusió al PP i «la seva filial de Ciutadans», ho acceptin. La presidència d’aquests òrgans donen una visibilitat, en l’organització i la moderació dels debats, amb la qual Vox sembla que no pot comptar.

Divendres que ve es configuraran les comissions legislatives (21 de les 33, la resta la setmana següent). Serà el moment de comprovar si aquest cordó sanitari entorn de les presidències es culmina i també si el partit de Santiago Abascal ha rebutjat assumir algun dels altres quatre llocs de cada taula: dues vicepresidències i dues secretaries. El PP està disposat a cedir-li alguns d’aquests càrrecs, de segon pla, tot i que fonts de la direcció del grup no van descartar que Vox aposti per rebutjar-los per fer-se «les víctimes».

Segons Espinosa de los Monteros, la seva formació hauria d’ocupar el 15% dels llocs d’acord a la seva representació en l’arc parlamentari (52 escons), fet que li suposaria comptar amb cinc presidències, 10 vicepresidències i 16 secretaries. El repartiment, no obstant, mai ha sigut proporcional amb el nombre de diputats, recorden els populars (89 diputats).

Podem i ‘Billy el niño’

Notícies relacionades

El Congrés es va engegar amb el seu primer ple en el qual es va convalidar la pujada de les pensions i els salaris públics. Es van estrenar en les seves respectives defenses els ministres d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i la titular de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias

La jornada també va deixar un episodi d’embolic a la Junta de Portaveus. Podem va vetar que el Govern hagués de fer públic el full de servei d’Antonio González Pacheco, àlies ‘Billy el niño’, i davant de les crítiques de diputats d’EH Bildu van reconèixer el seu error i van dir que hi votaran a favor la pròxima vegada.