Batet demana a la dreta que abandoni la crispació i «respecti els altres»

La presidenta del Congrés advoca per canviar la Constitució i defensa el dret a criticar el Rei

undefined52119847 madrid  03 02 2020  pedro s nchez  presidente del gobierno  200203190049

undefined52119847 madrid 03 02 2020 pedro s nchez presidente del gobierno 200203190049 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Aquesta legislatura es preveu com una de les més crispades de la història democràtica espanyola. El Govern de coalició entre el PSOE i Podem, una iniciativa sense precedents en aquest període, i la necessitat que s’entengui amb l’independentisme per tirar endavant els seus projectes han provocat cruents atacs per part de la dreta, com es va poder comprovar durant la sessió d’investidura de Pedro Sánchez. Així que aquest dilluns, durant el seu discurs inaugural, previ al del Rei, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha demanat que els diputats «respectin els altres». La tercera autoritat de l’Estat també ha advocat per reformar la Constitució i ha demanat als partits, en una nova crítica a la dreta, que evitin l’«apropiació excloent» de la Corona.

«La democràcia no és ni pot ser exclusió. Al Parlament no hi ha l’enemic. Perquè a cada diputat correspon la representació de tots els ciutadans i, per tant, també dels que van votar qualsevol de les altres formacions. Com Hemon recorda a Creont, ‘només en un desert podràs governar perfectament en solitari’. Les democràcies són sistemes polítics oberts a la integració de tots i al canvi. Cap poder està reservat en exclusiva per a uns, ni cap poder és permanent en una democràcia, tret del poder de la democràcia», ha assenyalat Batet.

«No hem complert sempre aquest mandat fonamental de la democràcia: la consideració de l’altre –ha recordat la presidenta de la Cambra baixa, en una indissimulada referència als insults  que es van sentir durant el debat d’investidura–. Tenim en aquesta legislatura una nova oportunitat per a això, per fer d’aquestes Cambres un exemple de la voluntat de compartir des del dret a discrepar. Per a això, necessitem respecte i generositat».

«Nous consensos»

Batet, que en les passades eleccions generals va ser la cap de llista del PSC, ha defensat també la necessitat de reformar la llei fonamental. «La Constitució va néixer mirant al futur, i mantenir aquesta mirada és el millor homenatge i defensa que li podem brindar. Després de celebrar els seus 40 anys de vigència, hem de tornar l’atenció cap al seu caràcter de programa d’actuació, abordar els seus objectius pendents i enriquir-la amb nous consensos propis del nostre temps», ha assenyalat.

Notícies relacionades

I finalment, una gran defensa de la monarquia parlamentària com a «permanent referència dels valors constitucionals compartits i de la vocació de diàleg i consens». En aquest sentit, la presidenta del Congrés ha defensat el dret dels partits a «criticar» el Rei, durant una jornada en què ERC, JxCat, Bildu, la CUP i BNG han optat per no acudir a la inauguració de la legislatura a causa de la presència de Felip VI. Els dirigents d’Unides Podem que formen part del Govern, començant pel vicepresident segon, Pablo Iglesias, han aplaudit sense gaire entusiasme el Monarca, mentre que la majoria dels diputats morats han evitat aquest gest.

«No són la crítica ni la discrepància, expressades respectuosament i raonadament, les que debiliten una institució ferma i conscient de la seva legitimitat i posició. Per contra, aquestes crítiques contribueixen a la seva fortalesa, basada abans que res en la seva condició integradora i de patrimoni comú a tota la societat i a les forces polítiques, contribuint així a evitar el perill de la seva apropiació partidista i excloent», ha conclòs Batet, en una nova referència als partits de la dreta, que durant la investidura de Sánchez van interrompre diverses vegades el debat amb crits de «¡visca el Rei!».