El TC avala la suspensió de càrrec públic en delictes que ataquin l'essència de l'Estat

El Constitucional recupera la unanimitat per avalar que es retirés l'escó a Junqueras i Romeva

Considera que el Suprem va respectar la lletra de la llei que preveu aquesta mesura per a terrorisme i rebel·lió

zentauroepp52003941 barcelona 28 01 2020 pol tica oriol junqueras declara ante l200128095828

zentauroepp52003941 barcelona 28 01 2020 pol tica oriol junqueras declara ante l200128095828

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Ple del Tribunal Constitucional ha recobrat la unanimitat per avalar la suspensió de càrrec públic dels processats per rebel·lió i terrorisme que preveu l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal, al considerar «determinant» que es tracta d’una mesura que «s’insereix en la persecució de delictes que comporten un desafiament mateix a l’essència de l’Estat democràtic». D’aquesta manera ha confirmat la decisió del Tribunal Suprem d’aplicar aquest article a Oriol Junqueras i Raül Romeva com a diputats del Parlament, tot i que el criteri s’estendrà a tots els recursos pendents en relació amb la pèrdua de condició de càrrec públic de tots els condemnats del procés.

La sentència, el ponent de la qual ha sigut el president Juan José González Rivas, remarca que la decisió del Suprem ha superat el cànon de control constitucional perquè conté «una motivació expressa, suficient i raonable sobre l’abast de l’expressió feta servir en la norma legal». El tribunal rebutja que l’aplicació d’aquest article suposi una vulneració del dret dels recurrents a la tutela judicial efectiva i a la participació i representació política, malgrat «la provisionalitat de la qualificació jurídica continguda en l’ordre de processament». 

Notícies relacionades

La sentència raona que les resolucions judicials no s’aparten del tenor literal i del significat gramatical de la norma, per l’important desafiament que suposen a l’essència de l’Estat democràtic, que inclouen els delictes per als quals es preveu. I el Suprem va utilitzar un raonament per aplicar-lo que «no es pot qualificar d’arbitrari, desraonat ni incurs en cap error patent».

La sentència assenyala que l’argumentació feta servir sobre aquest pressupost legal, relatiu a la causa o raó del processament,«respecta la literalitat de la norma i atén la naturalesa i importància del delicte en el context de la persecució del qual s’insereix en aquesta mesura provisional, delicte que comporta un desafiament mateix a l’essència de l’Estat democràtic, que era imputat a algunes de les persones que ostentaven els més alts càrrecs públics a Catalunya i la lesivitat de les quals ha sigut destacada en múltiples resolucions a les quals es remet el mateix Tribunal Suprem».