ELS SOCIS DEL SECESSIONISME

Fracassa l'últim assaig d'unitat independentista a la Diputació de Barcelona

ERC i JxCat presenten una moció contra la recusació de Torra i la defensen malgrat la fractura entre tots dos

La proposta és derrotada per l'absència d'un representant dels republicans i un dels postconvergents

zentauroepp52045869 bcn200130135620

zentauroepp52045869 bcn200130135620

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Els mons paral·lels presenten avantatges diversos, per exemple, que en uns pots trobar elements que en d’altres ja no hi són. Tant en la sèrie Fringe com en El home en el castillo (ara sèrie i primer llibre de Philip K. Dick),  el multivers ofereix consol: persones mortes en una línia temporal determinada continuen vives en una altra de simultània, en què la vida ha evolucionat de manera diferent.

En l’univers paral·lel de ‘Fringe’, el govern és una espècie de dictaduraEn l’univers paral·lel d’‘El hombre en el castillo’, els nazis han guanyat la segona guerra mundialAl món paral·lel de la Diputació de Barcelona, la unitat de l’independentisme es manté intacta, tot i que no li falten sobresalts.

Cal recordar que la diputació ja era un món paral·lel en la política catalana per altres motius: aquí el PSC i JxCat són socis de govern.

La iniciativa

Els grups d’ERC i Junts per Catalunya a la Diputació de Barcelona van presentar una moció de rebuig de les resolucions de la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem contra el president de la Generalitat, Quim Torra, i l’empresonat líder d’ERC, Oriol Junqueras, eurodiputat electe. El text s’ha debatut en el ple que aquest dijous ha celebrat la diputació, aquest món alternatiu també perquè els partits solen fer-lo servir per col·locar el personal. Amb prou feines té vida pública, per la qual cosa amb prou feines suscita crítiques.

La moció tenia la seva gràcia, ja que arribava exactament 24 hores després que Torra anunciés que la legislatura arribarà aviat a la fi, i que mostrés de forma descarnada la distància i la desconfiança que existeix entre JxCat i ERC. El text consta de diversos punts: el rebuig de les resolucions que afecten Torra i Junqueras; el recolzament a les propostes de resolució aprovades pel Parlament en el mateix sentit; la petició a l’Estat espanyol que trobi «una solució política» al procés; la reclamació de «la posada en llibertat dels presos i preses polítics i el lliure retorn dels exiliats», entre altres punts.

Vigència i discrepàncies

Conscients del dia en què es trobaven, les oradores que han defensat a la criatura han recorregut a alguna explicació suplementària. «Volem deixar clara la vigència i el sentit de la moció», ha afirmat la republicana Annabel Moreno, alcaldessa d’Arenys de Mar, que ha afegit: «Tot passa perquè Torra segueixi com a president, com aconseguir-ho pot ser motiu de discrepància». «Continuem apostant per la via del diàleg i esperem que a l’altre costat hi hagi algú». S’entén que per ‘altre costat’ es referia al Govern central, malgrat que des d’ahir l’‘altre costat’ és també JxCat.

Pels postconvergents, ha intervingut la regidora a Barcelona Neus Munté: «Malgrat els últims esdeveniments, creiem que l’esperit de la moció és plenament vigent. Tenim l’ocasió de començar a recosir la confiança que devem als independentistes».

En Comú Guanyem

Notícies relacionades

Entre alguns grups hi havia una barreja d’irritació i conya pel fet que els socis independentistes defensessin una proposta quan és clar que ja només són socis fins que es firmin els papers i un trobi un altre pis on viure. El PSC, Ciutadans i el PP han votat en contra de la moció. En Comú Guanyem (perquè en aquest univers el Podem és Guanyem) s’ha abstingut, com Tot per Terrassa. La moció ha sigut derrotada, amb 22 vots en contra, sis abstencions i 21 vots favorables.

La cirereta de la situació és que la derrota independentista s’ha produït per falta d’assistència. En concret, per l’absència d’un diputat de JxCat, Josep Tarín, alcalde de Talamanca, i d’una diputada d’ERC, Montse Benedí, regidora a Barcelona. Benedí, això sí, tenia un motiu clar: la intervenció quirúrgica d’un familiar. Al constatar que la votació estava perduda per l’absència del postconvergent, relaten fonts republicanes, Benedí ha optat per anar-se’n. I així, amb aquest desenllaç amarg i inesperat, ha acabat l’últim capítol del multivers secessionista.