Iceta exigeix a Torra que convoqui eleccions «ja» sense aprovar els comptes

Els comuns celebren que el Govern posi per davant els pressupostos

Cs demana a Sánchez que posi en marxa el 155 perquè Torra «no és president»

psc

psc / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El precipitat anunci del president, Quim Torra, que ha obligat a canviar l’agenda del Govern i dels partits polítics, no satisfà l’oposició. No perquè estiguin a favor d’unes eleccions a Catalunya, sinó perquè Torra no les ha marcat avui al calendari.

El PSC ha exigit a Torra que convoqui «ja» les urnes i que no esperi a l’aprovació dels pressupostos pactats amb els comuns per fer-ho. El líder dels socialistes, Miquel Iceta, ha considerat que esperar a donar el vistiplau als comptes per al 2020 no té «cap sentit» perquè allarga els terminis i, per tant, una legislatura que està «esgotada» amb un president «desautoritzat» al capdavant del Govern «trencat». En una roda de premsa al Parlament, la diputada Eva Granados ha anat més lluny i ha afirmat que si el PSC guanyés aquestes pròximes eleccions immediates aprovaria els comptes i les posaria en marxa abans d’estiu. «No té sentit aprovar els pressupostos d’un Govern que no els gestionarà», ha sostingut, i ha qualificat de «lamentable» el discurs de Torra. Granados ha deixat clar que la seva aposta no passa per un tripartit amb ERC i els comuns, perquè no estan disposats a investir un eventual candidat que fos independentista.

En canvi, Catalunya En Comú Podem ha celebrat que Torra hagi posat per davant l’aprovació dels pressupostos per evitar així que la seva negociació amb el Govern quedi en res. «Li vaig demanar que acabés la legislatura amb dignitat i, malgrat totes les discrepàncies, cal reconèixer-li que hagi assumit la realitat, que aquesta legislatura no té recorregut però que els pressupostos són importants», ha explicat Jéssica Albiach en roda de premsa a la Cambra catalana. I ha afegit que cal girar full «a la fórmula Torra-Aragonès» per donar pas a un Govern progressista: «Això no s’aguanta més, és una lluita descarnada entre els dos socis». Sobre la taula de diàleg entre governs, ha demanat paciència, perquè «el conflicte català no es resoldrà en una reunió, ni en dues, ni en tres», i que no s’utilitzi «de forma partidista» amb la mirada posada en les eleccions.

Cs i el PPC demanen el cessament de Torra

Tant Cs com el PPC es dirigeixen a Torra com a «expresident» i no li reconeixen la seva potestat per convocar eleccions perquè, segons el seu parer, està inhabilitat en les seves funcions al capdavant del Govern i no només com a diputat. 

Notícies relacionades

Els taronges han exigit al president del Govern, Pedro Sánchez, que cessi Torra fent ús de l’article 155 de la Constitució; mentre que els populars no han volgut aclarir quina ha de ser la via. «El separatisme vol marcar els temps per decidir com i quan trencar Espanya. Sánchez ha de prendre la iniciativa, cessar Torra i convocar eleccions. No podem deixar la defensa de l’Estat als jutges en exclusiva», ha defensat el diputat Carlos Carrizosa. En aquesta direcció, ha assegurat que Torra «no pot convocar eleccions perquè no és president».

El diputat del PPC, Santi Rodríguez, ha lamentat que Torra «ha optat per allargar l’agonia de la seva presidència», en un discurs que ha definit com una «oportunitat perduda» per abandonar el càrrec. També ha anunciat que han presentat un escrit a la Taula del Parlament, que es reuneix aquesta tarda, en el qual reclamen al president de la Cambra, Roger Torrent, que iniciï ja la ronda de contactes per elegir un nou cap del Govern.