EL LABERINT CATALÀ

Torra sospesa anar a eleccions i sacrificar els Pressupostos

El president farà una declaració institucional a les 12 del migdia d'aquest dimecres

Esquerra dona per acabada la legislatura tot i que anhela que s'aprovin els comptes

zentauroepp51991328 pol200127153734

zentauroepp51991328 pol200127153734

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Xabi Barrena

Tot en l’aire. Ni la presència dels presos independentistes aquest dimarts al Parlament va frenar l’evidència: la legislatura està en temps de descompte per l’enèsim xoc entre dues estratègies, la de JxCat i la d’ERC en el si d’un mateix Govern. Sobre això, el president Quim Torra està elevant consultes de si avançar ja mateix els comicis, mentre el seu antecessor i líder de l’espai postconvergent, Carles Puigdemont, hi reflexiona també.

De moment, Torra té previst fer una declaració institucional aquest dimecres, a les 12 del migdia i, unes hores després -a les 15.00 hores- reuneix al seu Consell Executiu.

Sí, hi ha diputats de JxCat convençuts que abans de cridar de nou a les urnes davant de l’evidència d’un Govern trencat, toca aprovar uns Pressupostos que estan congelats per falta de majories des del 2017. Seria una pròrroga de pocs mesos, que correria en paral·lel a la decisió final que prengui el Tribunal Suprem sobre la inhabilitació del president Torra després de la sentència inicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el condemna per la pancarta amb el llaç groc en període electoral.

Altres parlamentaris amb influència sobre Torra insisteixen a denunciar el que qualifiquen de «cop d’Estat», pensant en ERC, per la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, de retirar l’acta de diputat al president després de les ordres de la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem. Aquest enuig d’intensitat màxima de JxCat amb els que en teoria són els seus socis, porta alguns a deixar en l’aire la legislatura.

Posada de llarg dels comptes

A ERC, d’altra banda, diverses veus van donar per liquidada la legislatura dilluns a la nit. «Game over», va sentenciar explícitament una veu del partit. El dubte, doncs, ja no és el què, si no el quan. De moment, aquest dimecres el Govern aprovarà els comptes per a aquest any i els presentarà el vicepresident, Pere Aragonès, al Parlament. S’aprovarà el principal projecte de la legislatura d’aquest Govern, i els republicans anhelen que l’enuig de Torra no eviti la seva aprovació.

Però la personalitat del president i d’alguns dels seus fidels fa impossible afirmar amb rotunditat si es tallarà en sec definitivament una legislatura convulsa des del primer minut i que no ha tingut cap període de temps significatiu amb estabilitat al Govern i en la majoria parlamentaria. Des de la investidura fallida de Puigdemont als candidats alternatius, passant per la suspensió d’alguns diputats desplaçats a l’estranger, continuant pels pactes d’ERC amb el PSOE i fins i tot el tracte penitenciari als dirigents del procés (segon o tercer grau), tot ha sigut objecte de conflicte intern i sovint extern.

Notícies relacionades

Si la legislatura contínua en forma de pròrroga, ho farà ja amb una indissimulada carrera preelectoral entre tots dos, que fa que els discursos estiguin ja tenyits de missatges per a consum intern d’un o un altre partit independentista.

Els arguments

El punt favorable de JxCat per convocar eleccions seria agafar amb el peu canviat Esquerra, que acaba de firmar un acord amb el PSOE, i denunciar les renúncies republicanes als objectius de màxims. També serviria perquè ERC no s’atribuís en solitari els Pressupostos. Però el preu a pagar per JxCat podria ser el de ser vistos com a causants de la cita amb les urnes i de la falta d’uns comptes que són reclamats per sectors econòmics i socials de pes a Catalunya.