PRÒFUGA DE LA JUSTÍCIA

La JEC torna a citar aquest dijous Ponsatí i amenaça de deixar la seva plaça vacant

La catalana és una dels cinc nous candidats espanyols que podrien ocupar els llocs dels cinc eurodiputats britànics que deixaran la Cambra de la UE pel 'brexit'

zentauroepp51998918 files  in this file photo taken on november 14  2019 former 200128180732

zentauroepp51998918 files in this file photo taken on november 14 2019 former 200128180732 / NEIL HANNA

1
Es llegeix en minuts
Efe

La Junta Electoral Central (JEC) ha citat novament per a aquest dijous la candidata al Parlament Europeu Clara Ponsatí, representant en les passades eleccions europees de JxCat i ara buscada per la justícia espanyola.

L’emplaçament l’ha decidit aquest dimarts la Junta Electoral al no haver comparegut l’exconsellera catalana, resident actualment a Escòcia, on continua pròfuga.

Ponsatí es va presentar a les eleccions europees del 26 de maig del 2019 en la llista de Junts, que va liderar Carles Puigdemont i que va presentar Toni Comín com a número dos.

Suplicatoris

Tots dos han sigut cridats per la justícia espanyola pels seus papers en el procés independentista, però ara són eurodiputats i, per tant, estan pendents de la tramitació dels respectius suplicatoris al Parlament de la UE.

El mateix passa amb Ponsatí, la tercera de la candidatura catalana, si bé ella encara no ha pres possessió de l’escó.

Cinc nous candidats pel ‘brexit’

Per a això l’ha convocat aquest dimarts la JEC, atès que cinc nous candidats espanyols podrien ocupar els llocs de cinc eurodiputats britànics que hauran d’abandonar d’aquí a uns dies la Cambra, com a conseqüència del ’brexit’.

Dels cinc, quatre han acudit a un acte que per a la Junta és indispensable abans d’entrar al Parlament de la UE: l’acatament presencial de la Constitució mitjançant fórmules que continguin el «juro» o el «prometo».

Han sigut Marcos Ros (PSOE), Gabriel Mato (PP), Adrián Vázquez (Cs) i Margarita de la Pisa (Vox). Ponsatí era la cinquena per l’aplicació dels quocients de vot en els comicis europeus.

Notícies relacionades

Al no haver assistit, ja que fer-ho podria haver provocat la seva detenció, la JEC ha declarat la seva plaça vacant, tot i que li ha donat una nova data: el 30 de gener.

No obstant, tampoc Puigdemont i Comín van acudir als acataments del juny de l’any passat i també es van declarar vacants les seves places. Ara bé, la decisió del Tribunal de la UE de considerar-los immunes des del dia en què es proclamen els resultats ha fet que ara formin part del Parlament Europeu.