COMUNICACIÓ

El Tribunal de Comptes diu aquest dimarts a Puigdemont quants diners va desviar per a l'1-O

L'òrgan fiscalitzador fixarà previsiblement una fiança conjunta i solidària perquè els presumptes responsables responguin a una possible condemna i per garantir, així, el reintegrament dels diners utilitzats amb aquesta finalitat a les arques públiques

zentauroepp51723868 catalan leader carles puigdemont reacts during a press confe200127172356

zentauroepp51723868 catalan leader carles puigdemont reacts during a press confe200127172356 / Jean-Francois Badias

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Tribunal de Comptes comunicarà aquest dimarts als representants legals de l’expresident català Carles Puigdemont, a qui va ser el seu número dos al Govern, Oriol Junqueras, i a 18 persones més, entre ells exconsellers i alts càrrecs de la Generalitat, quina és la quantitat que presumptament van desviar per pagar les despeses del referèndum il·legal de l’1 d’octubre del 2017.

La comunicació de l’òrgan fiscalitzador es produeix un cop conclosa la instrucció d’aquest cas. En el tràmit d’aquest dimarts informarà els seus representants legals –els investigats no tenen el deure de comparèixer– de la quantia que cadascun d’ells haurà d’afrontar com a responsable de l’ús il·lícit de fons públics.

Reintegrament dels diners

A més, previsiblement, el Tribunal de Comptes fixarà una fiança conjunta i solidària perquè els presumptes responsables responguin a una possible condemna i també per garantir el reintegrament dels diners utilitzats amb aquest finalitat a les arques públiques. Si no consignen aquesta quantitat en el termini que el Tribunal de Comptes assenyali es procedirà a embargar-los els béns de forma preventiva.

Aquest procediment és el mateix que es va seguir en el seu dia contra l’expresident de la Generalitat Artur Mas, a qui es va considerar màxim responsable de les despeses de la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014, que es va xifrar en gairebé cinc milions d’euros, als quals va haver de respondre de forma solidària amb les fiances de la resta d’implicats.

La immunitat de Puigdemont

Aquest sistema s’aplicarà a Puigdemont, que, a més, no es podrà escudar en la immunitat que té adquirida com a eurodiputat perquè aquesta figura no funciona en la jurisdicció civil.

Entre els investigats, a més de l’expresident i de Junqueras –condemnat a 13 anys de presó pel delicte de sedició pel procés independentista–, hi ha els exconsellers Dolors Bassa, Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull (també condemnats per sedició i a la presó); Meritxell Borràs, Carles Mundó, Santi Vila (condemnats per desobediència per la mateixa causa); i Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret (fugits).

També s’han citat aquest dimarts els representants legals de l’exconsellera cessada l’estiu del 2017 Neus Munté i als ex alts càrrecs de la Generalitat Antoni Molons, Joaquim Nin, Amadeu Altafaj, Josep María Jové –un dels negociadors que va imposar ERC per acordar amb el PSOE la investidura de Pedro Sánchez– i Josep Gineta (processats pel jutjat de Barcelona que investiga l’organització del referèndum).

Dos milions d’euros

La denúncia del Ministeri Públic al Tribunal de Comptes no fixa la xifra concreta dels diners que presumptament s’haurien malversat l’1-O i que s’han de reclamar. Sí que esmenta factures relacionades amb els locals de votació (900.906,70 euros), despeses publicitàries que s’acosten al milió d’euros en diferents apartats, una despesa de 979.666,96 euros en paperetes i 38.431,20 euros en cartelleria.

També destaca que «l’acció de la presidència catalana» a l’exterior va absorbir 2,3 milions d’euros, als quals afegeixen diferents despeses en viatges d’observadors que superarien els 100.000 euros en diferents conceptes.

Per la seva banda, els altres dos demandants, Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució considera que el Govern de Carles Puigdemont va destinar 1.971.601,20 euros procedents de fons públics de la Generalitat.

Interrogats, si ho demanen les acusacions

Notícies relacionades

Serà després quan comenci el procediment jurisdiccional en aquest òrgan comptable, que és diferent del penal. Acabarà quan la Sala de Justícia d’aquest òrgan celebri la vista per jutjar Puigdemont, i els seus exconsellers i alts càrrecs.

En aquest cas, els interrogatoris dels investigats es durien a terme per part de les acusacions si així ho demanen, ja que no va a càrrec del Tribunal de Comptes. És a dir, la declaració en aquesta vista tindria lloc si algun dels demandants ho estima oportú i trasllada la seva petició al tribunal que enjudiciï els fets.