EL LABERINT CATALÀ

Torra desafia Torrent i exigeix al Parlament que el blindi com a diputat

El president evidencia la distància insalvable entre els socis de Govern i avisa que està en joc «la continuïtat de les institucions»

zentauroepp51991227 leader of catalonia s regional government quim torra speaks 200127152153

zentauroepp51991227 leader of catalonia s regional government quim torra speaks 200127152153 / ALBERT GEA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president Quim Torra va fer ús del seu dret de demanar la paraula en el ple per ratificar la distància insalvable entre els socis de Govern i deixar constància del seu malestar amb el president del Parlament, Roger Torrent, per haver assumit la retirada del seu escó i l’inici dels tràmits a càrrec del secretari general del Parlament obeint la inhabilitació acordada per la JEC i el Tribunal Suprem tot i que la sentència del TSJC no sigui ferma. 

«Soc diputat i president de Catalunya i només el ple d’aquest Parlament pot canviar aquestes dues realitats [...] Cap secretari general té les competències per fer el que ha fet i li demano que garanteixi els meus drets com a diputat com ha fet sempre», va proclamar Torra des del faristol desafiant Torrent. 

Minuts abans, el president del Parlament va inaugurar la sessió afirmant que no comptabilitzaria el vot de Torra per «garantir l’eficàcia de totes les decisions». «Altrament, suposaria la paràlisi del Parlament», va justificar davant dels diputats comprometent-se a «treballar per revertir aquesta situació». El president de la Generalitat no va quedar satisfet i va fer una crida perquè el Parlament «reverteixi aquesta irregularitat, aquest fet il·legal, de forma immediata, perquè altrament posarà en risc la continuïtat de les institucions».

Visiblement incòmode, el cap de la Cambra catalana va mantenir les formes i va aguantar com Torra afirmava que el seu aval a la maniobra del secretari general, Xavier Muro, de retirar-li l’escó «obre la porta a desmantellar les institucions». «Si permetem que un òrgan administratiu, sense competències i polititzat, tregui i posi diputats partint d’una llei pensada per a terroristes i corruptes, permeti’m que el mínim que el president faci és defensar l’honor als seus drets», va insistir Torra, que va qüestionar si el que es vota a l’hemicicle «té algun valor o acaba sent simbòlic» perquè Torrent ha fet cas omís al que es va acordar en el ple que el va ratificar com a president el 4 de gener passat i a la declaració del dia 10 del mateix mes.

«La independència del nostre país només és possible sota tres premisses: la força de la unitat, no permetre que la repressió ens paralitzi i respectar absolutament la voluntat popular i els drets dels ciutadans», va apuntalar Torra, per remarcar després que l’episodi d’aquest dilluns se’n burla de totes. «És impossible aconseguir la independència si no ens posem com a línia vermella el respecte a la voluntat popular», va rematar.

Notícies relacionades

Conscient que ERC busca garantir com sigui els comptes pactats amb els comuns, Torra va afirmar que «el que posa en risc els pressupostos és la continuïtat de les institucions, la retirada de la meva condició de diputat». El president va burxar també en el fet que no se li ha comunicat res, tot i que fonts de Presidència del Parlament ho desmenteixen.

El seu discurs va deixar la fotografia de la ruptura definitiva. Els consellers i diputats de JxCat es van aixecar dels seus escons per ovacionar-lo, però els republicans no es van moure dels seus seients. El vicepresident Pere Aragonès va aguantar impassible. Solidaritzant-se amb Torra, els postconvergents van anunciar que no emetran cap vot fins que el tornin a reconèixer com a diputat i que no recolliran les noves credencials a nom de la següent a la llista, Maria Senserrich.