'cas 3%'

El jutge veu insuficients les dades per imputar ara els quatre exconsellers de CDC

El magistrat demana a Anticorrupció que «ampliï les raons per les quals [...] podrien estar implicades en un delicte de blanqueig»

Considera necessari disposar de més dades abans de pronunciar-se sobre la possibilitat d'imputar-los

aeqa

aeqa

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata no vol perdre el temps i ha respost a la proposta la Fiscalia Anticorrupció de procedir a imputar en el ‘cas 3%’ 12 persones, entre els quals figuren quatre exconsellers, per un delicte de blanqueig amb una escarida providència en què demana que concreti els fets en què es basa per actuar contra ells.

El magistrat diu textualment a la fiscalia especial que «amb caràcter previ a resoldre sobre la pretensió» plantejada, avançada per aquest diari, «ampliï les raons per les quals considera que les persones que relaciona en el seu escrit podrien estar implicades en un delicte de blanqueig de capitals i, en particular, que es tracta d’algun tipus d’actuació a través de la qual el partit ingressa i justifica fons d’origen desconegut a l’empara de donacions realitzades per particulars».

Notícies relacionades

En concret, Anticorrupció considera que el nombre d’imputats en la causa ha d’incloure Felip Puig (que va ser conseller de Política Territorial i d’Interior, entre altres càrrecs); Pere Macias (exconseller de Política Territorial i també de Medi Ambient); Jordi Jané (exconseller d’Interior), i Irene Rigau (que va dirigir els departaments de Benestar Social i Ensenyament).

Després d’analitzar els últims informes de la Guàrdia Civil aportats en la causa, Anticorrupció demana la nova tanda d’imputacions per les seves donacions a CDC de 3.000 euros una o diverses vegades fins a sumar un total de 106.000 euros. En el seu escrit, el fiscal inclou que Jané va realitzar quatre pagaments de 3.000 euros cada un el 2008, el 2009, el 2010 i el 2013, i que Macias va ingressar la mateixa quantitat i en els mateixos anys. Puig va realitzar tres ingressos de 3.000 euros cada un i Rigau en va fer dos el desembre del 2008 i 2010.