Guaidó rebut a Espanya amb honors de president només per la dreta

Martínez-Almeida entrega al mandatari veneçolà les claus d'or de la ciutat i Ayuso, la medalla internacional de la Comunitat de Madrid

Abascal i Espinosa dels Monteros es reuneixen amb el president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela a l'ajuntament

undefined51943960 venezuela s opposition leader juan guaido  who many nations 200125180035

undefined51943960 venezuela s opposition leader juan guaido who many nations 200125180035 / SUSANA VERA

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’arribada de Juan Guaidó a Espanya ha dividit la classe política. El fet de reconèixer-lo com a president de Veneçuela o no té nombroses implicacions i, una de les més visibles, és el tracte que rebrà per part dels dirigents polítics. Mentre que en el Govern han decidit que el president de l’Assemblea Nacional de Veneçuela sigui rebut per la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, la dreta ha optat per celebrar a so de bombo i platerets la visita a la capital espanyola del que, considera, és el cap d’Estat del país llatinoamericà.

El PPVox Cs han aprofitat que el president del Govern, Pedro Sánchez, no rebrà Guaidó –com sol ser habitual quan el president d’un altre país viatja a Espanya– i la polèmica trobada entre el ministre de Transport i secretari d’Organització del PSOEJosé Luís Ábalos, amb la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez (que té prohibit trepitjar terra comunitari sota amenaça d’arrest), per treure múscul i confrontar amb l’Executiu.

El president del PP, Pablo Casado, ha sigut el primer dels polítics espanyols en reunir-se amb Guaidó a la Casa d’Amèrica. «Un honor rebre Guaidó a Madrid com a president legítim de Veneçuela», ha escrit el líder conservador a Twitter després de la trobada. A més, ha assenyalat la valentia d’oposar-se «a una dictadura que segons les Nacions Unides ha comès 6.000 assassinats sumaríssims, violacions i tortures en presons». 

Claus i medalles

A més, els populars han volgut complimentar Guaidó amb els màxims honors que es mereix el president d’un país. Així, l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i la vicealcaldessa, Begoña Villacís, han fet entrega al polític veneçolà de les claus d’or de la ciutat, una condecoració que només es concedeix a caps d’Estat.

 

«Vostè representa davant el món la llibertat davant la tirania, la democràcia davant la dictadura, la raó davant la força», ha assegurat Martínez-Almeida amb referència a Guaidó. En resposta, el mandatari veneçolà ha assegurat que farà «tot el necessari per afrontar aquesta dictadura», fent referència al règim dirigit per Nicolás Maduro. En aquest sentit, ha apuntat que el reconeixement que rep a Madrid mostra «que els veneçolans no estem sols» en la lluita per recuperar la llibertat.

Tot seguit, el polític llatinoamericà es desplaçarà fins a la seu del Govern autonòmic, a la cèntrica Puerta del Sol, on ja penja la bandera veneçolana al costat de l’espanyola. Allà els rebrà la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, al costat de múltiples dirigents de la dreta espanyola, per concedir a Guaidó la Medalla Internacional de la Comunitat de Madrid, un guardó que es va crear el 2017 i que mai abans no havia sigut concedit a ningú.

L’extrema dreta

A més de Casado i González Laya, Guaidó també s’ha reunit a les estances del consistori amb el president de VoxSantiago Abascal, i amb el portaveu parlamentari de la formació al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros

Notícies relacionades

 

Manifestació a Sol

Després de la recepció que se celebrarà a la seu del Govern regional, la visita del president de l’Assemblea Nacional de Veneçuela acabarà en la manifestació convocada a la Puerta del Sol contra el règim de Maduro. La cèntrica plaça madrilenya ja acull gairebé un miler de persones amb pancartes en què es pot llegir «Guaidó, sí», «pau, pa i llibertat» i «SOS».