EL LABERINT CATALÀ

Els plans de Torra dilaten l'inici de la negociació bilateral Govern-Generalitat

El president preveu un procés previ per aconseguir «garanties» que complicarà que comenci la taula pactada per ERC i el PSOE

A la Generalitat adverteixen que aquesta vegada farà falta el vistiplau previ de tots els partits i entitats independentistes

jcarbo46322737 torra sanchez181220194728

jcarbo46322737 torra sanchez181220194728 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

L’acord  entre el PSOE i Esquerra per a la investidura de Pedro Sánchez va camí de començar a incomplir-se. No es reunirà la comissió bilateral sobre el procés 15 dies després de la formació del nou Govern. I és que, segons els plans del president de la Generalitat, Quim Torra, abans de reunir-se la famosa taula bilateral s’han de donar una sèrie de condicions que dilataran els terminis. 

És a dir, que allò que la taula «iniciarà els seus treballs en el termini de 15 dies des de la formació del Govern d’Espanya» no es complirà. D’entrada, el president Torra va exigir una reunió prèvia amb Sánchez, que havia de ser immediata però no tindrà lloc fins al febrer.

Objectius de màxims

En aquesta cita, Torra traslladarà a Sánchez els grans conceptes sobiranistes amb els quals vol omplir de continguts la taula: el dret a l’autodeterminació de Catalunya, el final de la «repressió» i la recuperació de drets civils, socials i polítics. És el plantejament de màxims que part del sobiranisme català considera quimèric en vista de les intencions del PSOE, que ha aclarit per activa i per passiva que no existeix el dret a l’autodeterminació de Catalunya i que els seus plans passen per millores en l’autogovern.

Després de la reunió, que tindrà lloc en alguna ciutat de Catalunya, Torra pretén que siguin equips dels dos governs els que posin negre sobre blanc les condicions de la taula. Per a això, podria tornar a reunir partits i entitats independentistes per concretar les exigències formals.

L’ombra del relator

Notícies relacionades

És a dir, qüestions com l’existència d’un relator que ofereixi les «garanties» que reclama insistentment la portaveu del Govern. Una figura que va desencadenar la ruptura del diàleg sorgit després de la cimera de Pedralbes a finals del 2018. Torra vol que, a diferència del procés negociador de l’any passat, aquesta vegada l’inici de la bilateral sigui fruit d’«un mandat molt més ampli» i perfilat per part de l’independentisme, que haurà d’arribar a un punt de trobada entre les seves diferents i sovint enfrontades sensibilitats i ritmes. Entre les condicions a fixar hi haurà també la composició mateixa de la taula de diàleg i el seu ritme i calendari.

Per tot això, el calendari va camí de dilatar-se una vegada més. Es pot recordar el precedent de Pedralbes. Si el 20 de desembre Torra i Sánchez desencallen la situació, el 8 de febrer, és a dir, en només 50 dies va fracassar el que tan sols era una controvèrsia sobre els termes de la negociació real.