La visita de Guaidó plasma les diferències en el Govern de coalició

Sánchez evita reunir-se amb el president interí de Veneçuela, que Podem no reconeix

El PP demana a Ábalos que expliqui la seva trobada amb la vicepresidenta de Maduro o que dimiteixi

undefined51893660 davos  switzerland   23 01 2020   juan guaido  president of 200124161654

undefined51893660 davos switzerland 23 01 2020 juan guaido president of 200124161654 / GIAN EHRENZELLER

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Pilar Santos

Quan el president d’un país visita Espanya en viatge oficial, el cap de l’Executiu sempre el rep. Però això no és el que passarà aquest dissabte amb el veneçolà Juan Guaidó. La seva arribada a Madrid, dins d’un periple que l’ha portat al Regne UnitFrança Suïssa, ha avivat l’esbronc polític nacional (una cosa normal, ja que la situació de Veneçuela es viu gairebé com un assumpte intern), però també ha plasmat la variació del Govern espanyol des que el PSOE comparteix el poder amb Podem, un partit tradicionalment pròxim al règim chavista. Gairebé 60 països de tot el món, entre els quals hi ha Espanya, han reconegut durant l’últim any Guaidó com a president interí de Veneçuela davant Nicolás Maduro. 

Els senyals de la distància que Pedro Sánchez vol mantenir ara amb l’oposició del país caribeny es reprodueixen en els últims dies. Primer, el president del Govern va eludir reunir-se amb Guaidó durant la recent cimera de Davos, una cosa que sí que va fer en aquest mateix fòrum la cancellera alemanya, Angela Merkel. Després, el Govern va informar que Sánchez també evitarà aquest dissabte el contacte amb el seu presumpte homòleg veneçolà, un càrrec que es disputa amb Maduro, durant la visita de Guaidó a Madrid. La nova ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, serà l’encarregada de rebre’l, en una trobada a les quatre de la tarda després de la qual no hi haurà cap roda de premsa. I alhora, dijous, el vicepresident segon, Pablo Iglesias, va rebaixar Guaidó a la categoria de mer «dirigent de l’oposició». 

«Fa un any Espanya va liderar a la Unió Europea el reconeixement de Guaidó com a president de l’Assemblea Nacional i president encarregat de Veneçuela. Un any després, aquesta continua sent la nostra posició», s’ha vist obligada a assenyalar aquest divendres González Laya en el seu compte de Twitter

Molt diferent serà la rebuda que li doni el PP a la ciutat, on governen a l’ajuntament i a la Comunitat. Tant el president del partit, Pablo Casado, com l’excap de l’Executiu José María Aznar acudiran a l’entrega de les Claus d’Or de la capital a Guaidó per part de l’alcalde, José Luis Martínez Almeida. També serà rebut per Isabel Díaz Ayuso a la Reial Casa de Correus.

Però el més polèmic no ha sigut la fredor de Sánchez amb Guaidó, sinó una trobada gairebé clandestina que va mantenir dilluns passat José Luis Ábalos, ministre de Transport, secretari d’Organització del PSOE i un dels dirigents més pròxims al cap de l’Executiu, amb la vicepresidenta de Veneçuela, la chavista Delcy Rodríguez, una dirigent a qui la UE ha prohibit trepitjar territori comunitari. Rodríguez no només va aterrar a Barajas a bord d’un avió privat. També va mantenir una trobada amb Ábalos dins de l’aeronau, segons va publicar el diari digital ‘Vozpópuli’. 

En un primer moment, l’entorn del ministre va evitar confirmar aquesta informació, però després, davant l’enrenou creat, va assenyalar que havia acudit a Barajas a títol privat, no com a membre del Govern espanyol, per veure’s amb el ministre de Turisme veneçolà, Félix Plasencia, amb qui Ábalos té una relació personal i que també viatjava a l’avió. Només llavors, segons aquesta versió, el titular de Transport va saber que també hi havia Rodríguez, amb la qual, continuen les mateixes fonts, no va mantenir cap contacte «formal». «Si s’acaba demostrant que es va reunir, Ábalos no pot seguir un dia al capdavant del ministeri», va reclamar Casado, una posició que també comparteix Ciutadans.

Notícies relacionades

La bretxa entre Zapatero i González 

Mentrestant, juntament amb les divergències entre el PSOE i Podem sobre Veneçuela, també s’estan mostrant les diferents sensibilitats en el camp socialista, amb els expresidents José Luis Rodríguez Zapatero i Felipe González com a principals protagonistes. La bretxa entre els dos dirigents és impossible d’ocultar. «Sánchez encerta al no rebre Guaidó», va assenyalar Zapatero aquest divendres en la Cadena SER. Poc després, González va remetre un comunicat en el qual considera Guaidó com a «únic representant legitimat democràticament, d’acord amb la Constitució de Veneçuela, davant el poder fàctic representat per la tirania de Maduro». El mateix Zapatero va tardar poc a contestar-li. Durant un acte a València, l’expresident va valorar així la posició del seu antecessor: «Moderada no ho sembla».