PER INCOMPLIR LA LLEI

Sancionat un alt càrrec de l'Estat a cinc anys sense poder ocupar un lloc similar

El Govern socialista en funcions va tancar l'any amb 666 alts càrrecs en actiu

fcasals45343293 madrid 05 10 2018  pol tica   pedro s nchez  presidente del 181005100734

fcasals45343293 madrid 05 10 2018 pol tica pedro s nchez presidente del 181005100734 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un alt càrrec de l’Estat ha sigut sancionat a cinc anys sense poder ocupar un càrrec similar, a l’haver incomplert la llei que regula l’exercici dels alts càrrecs. La sanció se li va imposar l’octubre de l’any passat i va ser confirmada pel Consell de Ministres al desembre.

L’Oficina de Conflictes d’Interessos (OCI) ha publicat el seu informe semestral sobre el grau de compliment de la normativa sobre alts càrrecs per part dels afectats. En aquest informe s’inclouen els casos de les persones sancionades i els procediments oberts, però apareixen ratllats els noms, de manera que no se sap qui són els afectats.

És el cas d’un alt càrrec que, al no complir la normativa, va ser sancionat per acord del Consell de Ministres del 18 d’octubre. Se’l va condemnar a la publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat de la declaració d’incompliment de la llei, així com a la impossibilitat de tornar a ocupar un alt càrrec de l’Estat durant cinc anys.

L’afectat va presentar un recurs, s’afegeix en aquest informe, però va ser desestimat per acord del Consell de Ministres del 13 de desembre. Hi ha la possibilitat que aquesta persona porti el cas a la justícia ordinària, i per això de moment la sanció no és ferma.

Demanda de més transparència

El Consell de la Transparència, l’organisme que supervisa el compliment de la llei de transparència, ha defensat que aquests informes es publiquin en la seva integritat, sense ocultar, per exemple, els noms dels alts càrrecs sancionats per incomplir la normativa. Si els conflictes arriben als tribunals i hi ha sentència ferma, es publica la identitat, però només en cas d’infraccions greus o molt greus. En els casos lleus, no.

En el mateix informe de l’Oficina de Conflictes d’Interessos també es recull l’inici, el semestre passat, d’un expedient sancionador a un altre alt càrrec, també per haver incomplert la llei que regula l’exercici d’aquest càrrec.

Fora d’això, l’informe semestral publicat aporta la dada que l’Estat tenia el 31 de desembre passat un total de 666 alts càrrecs en actiu, entre membres de l’Executiu i els seus equips en els ministeris, el personal de la Casa Reial, delegats del Govern i altres càrrecs en organismes de l’Estat, que van des d’organismes reguladors fins a a les ambaixades, els ports, fundacions, empreses o consorcis públics. En general, tots aquells alts càrrecs nomenats pel Consell de Ministres.

Declaració de béns

Notícies relacionades

Entre altres obligacions, aquests càrrecs de l’Estat han de presentar una declaració de les activitats que han tingut abans de ser nomenats i una altra sobre els béns i drets que tenen. L’OCI supervisa tota la informació que presenten i si compleixen els terminis i la normativa, i fa públic cada semestre un informe, amb les limitacions d’informació assenyalades.

La xifra del desembre suposa un descens en 41 alts càrrecs respecte als 707 que hi havia un any abans, amb el primer Govern de Pedro Sánchez, i que va ser la xifra més alta des que el 2014 es va començar a publicar aquest registre. La resta d’exercicis han oscil·lat entre els 642 del desembre del 2016 i els 671 del 2017.