SEGON JUDICI DEL PROCÉS

Cèsar Puig també es desmarca de l'1-O

L'exsecretari d'Interior de la Generalitat diu que només s'ocupava del pressupost i del personal

zentauroepp51830408 madrid  20 01 2020  juicio contra el mayor de los mossos d e200120105847

zentauroepp51830408 madrid 20 01 2020 juicio contra el mayor de los mossos d e200120105847 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El judici a l’actuació dels Mossos durant els mesos àlgids del procés va tancar, aquest dijous, la seva primera fase amb la declaració dels dos últims acusats, l’ex director general de la policia catalana Pere Soler, i Cèsar Puig, ex secretari general d’Interior. Si l’estratègia del principal protagonista de la causa, el major Josep Lluís Trapero, va ser la d’apartar-se tot el que va poder del projecte independentista i assegurar que havia complert la llei en tot moment, Soler i Puig es van inclinar per remarcar que no tenien cap capacitat de decisió sobre el referèndum de l’1-O.

Durant la jornada va quedar clar que els dos últims acusats, als quals la fiscalia demana 11 anys de presó per un delicte de rebel·lió, tenen tarannàs molt diferents. Els dos van tenir responsabilitats a Convergència, i als dos se’ls atribueix simpatia per la causa independentista. Però si Soler pertany al sector més apassionat –fins al punt que va declarar que Trapero li va demanar que «deixés de fer tuits» després d’haver escrit missatges com que els espanyols li feien «pena»–, Puig es va mostrar molt més caut.

Ell es va esforçar a destacar aquest temperament davant les preguntes del fiscal. A diferència de Soler, Puig va entrar en l’estructura de la Generalitat abans que el procés entrés en els seus dies més convulsos. Ho va fer el 2015, quan encara era conseller d’Interior Jordi Jané, que posteriorment va abandonar el Govern per desavinences amb el pla independentista. Quan se li va preguntar per què no va deixar ell també en aquell moment les seves responsabilitats, va dir que el llavors secretari d’Estat d’Interior, José Antonio Nieto, li va demanar que es quedés. «Li interessava que jo continués amb les meves funcions», va assegurar.

Contra la querella

També es va apartar de Soler quan es va abordar la querella que l’ex director general de la policia va voler interposar contra la fiscalia perquè, segons entenia, estava donant ordres als Mossos que excedien les seves competències. «Soler i jo teníem percepcions diferents de les coses; no em va semblar una iniciativa oportuna i així li ho vaig dir. Ell creia que s’havien de dur a terme accions judicials, però aquesta no era la funció del Departament d’Interior», va assegurar.

Notícies relacionades

¿Llavors quin va ser el seu paper en la preparació del referèndum de l’1-O? Segons Puig, cap. O, almenys, va tenir una actuació molt col·lateral. «Jo no tinc res a aportar en qüestions operatives estratègiques», va assegurar. «Hi havia una certa dificultat a aconseguir recursos pressupostaris per pagar hores extra», va afegir l’exsecretari d’Interior, i ell es va encarregar d’això. També d’altres qüestions logístiques, com la d’aconseguir els vehicles necessaris per a la jornada o fins i tot la d’assegurar-se que els Mossos poguessin disposar d’un helicòpter, ja que poc abans se n’havia avariat un.

Conclosa la fase de declaració dels acusats, el judici es reprendrà dilluns amb els primers testimonis. Els dos primers, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos –encarregat de la coordinació del dispositiu policial de l’1-O– i el comissari dels Mossos Ferran López, prometen una jornada intensa.