COMPTES PER AL 2020

Govern i comuns presenten aquest dilluns l'acord sobre els pressupostos de la Generalitat

El pacte al capítol de despeses dona via lliure definitiva als comptes del 2020

GRAFCAT651. BARCELONA, 29/11/2018.- La presidenta del grupo parlamentario Catalunya en Comú Podem, Jessica Albiach (i), y su compañero, el diputado David Cid (2i), se han reunido con el vicepresidente de la Generalitat y conseller de Economía, Pere Aragonés (2d), la secretaria de Presidència, Meritxell Massó (3i), y el secretario general de Economía, Albert Castellanos (d), durante la reunión que han mantenido Generalitat y los comunes para abordar los presupuestos de la Generalitat, una negociación que los comunes afrontan sin líneas rojas pero sin renuncias y en la que plantean una reforma fiscal. EFE/Marta Pérez

GRAFCAT651. BARCELONA, 29/11/2018.- La presidenta del grupo parlamentario Catalunya en Comú Podem, Jessica Albiach (i), y su compañero, el diputado David Cid (2i), se han reunido con el vicepresidente de la Generalitat y conseller de Economía, Pere Aragonés (2d), la secretaria de Presidència, Meritxell Massó (3i), y el secretario general de Economía, Albert Castellanos (d), durante la reunión que han mantenido Generalitat y los comunes para abordar los presupuestos de la Generalitat, una negociación que los comunes afrontan sin líneas rojas pero sin renuncias y en la que plantean una reforma fiscal. EFE/Marta Pérez / Marta Pérez (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat tindrà en aquest exercici per fi nous pressupostos. El pacte entre el Govern, integrat per Junts per Catalunya i Esquerra, i els comuns permetrà que l’Executiu aprovi els seus comptes al Parlament, una cosa que no passava des del 2017. Les parts implicades en l’acord, que preveu un augment de la despesa pública de més de 3.000 milions d’euros, el presenten avui a la Conselleria d’Economia.

En realitat, el Govern i els comuns ja van fer públic fa una mica més d’un mes el seu primer pacte, que incloïa només els ingressos de la Generalitat. Sobresortia llavors l’acord d’elevar la recaptació en 543 milions d’euros per la via, principalment, d’apujar els impostos. Les mesures més cridaneres són la pujada de l’IRPF als que cobren més de 90.000 euros l’any i les modificacions a l’alça en l’impost de successions.

Avui es presenta el capítol de despesa, i els comuns es feliciten per alguns increments cridaners. Sobretot en les àrees socials: el pressupost en l’àmbit sanitari creixerà en 908 milions d’euros, i en l’educatiu l’augment serà de 818 milions d’euros, per a una xifra total de 5.639 milions. En aquesta última àrea, el creixement respecte als comptes prorrogats que han regit fins ara és de gairebé el 17%.

Els encarregats de presentar l’acord seran el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i la presidenta del grup de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach. Els tres representen grups que sumen la majoria absoluta del Parlament, per la qual cosa no tindran problemes per tirar endavant els comptes a la Cambra.

Dos de tres

Notícies relacionades

L’acord coincideix en el temps amb l’acostament entre els comuns i Esquerra per tirar endavant els pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona. La ciutat, governada per Ada Colau, està en una situació similar a la de la Generalitat: no aprova uns comptes pel mètode tradicional des de l’exercici del 2015, encara amb Xavier Trias com a alcalde.

Per més endavant quedarà l’acord en política econòmica que es preveu més complicat: el dels Pressupostos Generals de l’Estat. Esquerra, els vots dels quals tornaran a ser decisius, ja ha avisat que vincula el seu recolzament als avenços en la taula de negociació entre el Govern i la Generalitat.

Temes:

Govern Catalunya