CALENDARI JUDICIAL

L'Audiència preveu set setmanes per jutjar Trapero

La primera s'ha reservat els quatre acusats en sessions de matí i tarda

Durant la segona començarà a desfilar el centenar de testimonis citats, tot i que està previst renunciar a molts d'ells

zentauroepp42277539 primer pla del major dels mossos d esquadra  josep llu s tra180225215927

zentauroepp42277539 primer pla del major dels mossos d esquadra josep llu s tra180225215927 / Javier Barbancho

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Secció Primera Penal de l’Audiència Nacional té previst celebrar el judici contra el major dels Mossos Josep Lluís Trapero i l’excúpula política del cos policial en set setmanes. Començarà aquest dilluns amb les declaracions dels acusats. L’últim guió de la vista oral, conegut aquesta mateixa setmana, ha habilitat la setmana del 27 per començar ja amb els testimonis.

El tribunal, encapçalat per la presidenta de la Sala Penal, Concepción Espejel, inaugurarà el judici amb les qüestions prèvies que plantegin les parts, durant les quals les defenses podran sol·licitar per última vegada que el judici es traslladi als jutjats de Barcelona. La de Trapero ja ho va intentar quan va instar la fiscalia a rebaixar la seva acusació de rebel·lió a sedició, tenint en compte el declarat pel Suprem en la sentència del procés.

Com és lògic la fiscalia ho farà, però quan preveu la llei, al concloure la prova que es practicarà en el judici per no generar inseguretat jurídica i evitar, en el seu cas, haver de modificar-la una altra vegada l’última setmana del judici, prevista per al 16 de març. De moment, Trapero s’enfronta a 11 anys per un delicte de rebel·lió, igual que l’exdirector de la policia autonòmica, Pere Soler, i l’exsecretari general de la Conselleria d’Interior, César Puig. Per a la intendenta Teresa Laplana demana quatre anys de presó per sedició pel que va passar el 20 de setembre del 2017 durant el registre a la Conselleria d’Economia a Barcelona.

4521679d-2bbb-423b-8f16-2459393d14b6-hd-web / periodico

Testimonis destacats

Una vegada que prestin declaració els acusats, el judici continuarà amb el primer testimoni. El coronel Diego Pérez de los Cobos està previst que comparegui els dies 27 i 28 de gener, i qui va estar al capdavant dels Mossos durant l’aplicació del 155 a Catalunya, Ferran López, ho farà just després.

Notícies relacionades

Així fins a més d’un centenar de testimonis, entre els quals també figuren Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez, condemnats pel Suprem a penes d’entre 13 i 9 anys de presó. El tribunal espera que les parts renunciïn a molts d’ells. La majoria ja va comparèixer com a testimoni al Suprem, com la lletrada d’Administració de Justícia (antiga secretària judicial) del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, al càrrec de la qual es van realitzar els arrestos i registres de l’operació Anubis. 

Junqueras, Forn i l’expresident de la Generalitat Artur Mas estan previstos per als últims dies del judici, mentre que Sànchez, cap a mitjans de febrer. El colofó als testimonis el posarà Juan Antonio Puigserver, secretari general tècnic d’Interior i responsable de la Conselleria d’Interior durant el 155.