ELS COMPTES CATALANS

Pressupostos de la Generalitat: 20 milions més per pal·liar les llistes d'espera

Després del pacte dels comptes de Barcelona, Aragonès diu que el dels de la Generalitat és «imminent»

Augmentaria més de 3.000 milions respecte al del 2017, últim any en què es van aprovar

jregue46073221 grafcat651  barcelona  29 11 2018   la presidenta del grupo 181129181249

jregue46073221 grafcat651 barcelona 29 11 2018 la presidenta del grupo 181129181249 / Marta Perez

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Beatriz Pérez

Aquest divendres, dia en què Ada Colau i Ernest Maragall han anunciat un acord per als comptes de Barcelona, la bona sintonia entre ERC i comuns es va mantenir en els de la Generalitat en una reunió feta a la tarda i que va deixar l’acord gairebé perfilat. «Tenim acord molt avançat amb els comuns. Pràcticament el tenim llest.  Tindrem uns pressupostos en aquest país, per fi, després d’anys de moltes dificultats», havia sentenciat el vicepresident Pere Aragonès en un acte de les obres del futur centre d’investigació de la Vall d’Hebron, al matí. La consellera de Salut, Alba Vergès, ha avançat que aquest 2020 hi haurà 1.400 professionals més en atenció primària respecte al 2017, últim exercici en el qual es van aprovar els comptes catalans, prorrogats des d’aleshores. A més, es destinaran 20,2 milions a pal·liar en la mesura possible les llistes d’espera, tal com els comuns havien exigit per donar llum verda als comptes.

 En els pròxims dies, a principis de la setmana que ve, probablement dilluns, es farà la presentació d’aquest acord. A la setmana següent el projecte de comptes serà aprovat pel Govern i remès, immediatament, al Parlament. Tot aquest mes de gener, segons fonts de la negociació.

Notícies relacionades

Fonts dels comuns destaquen que el pressupost creixerà més de 3.000 milions respecte al 2017 i més de 550 des que van començar la negociació amb el Govern, gràcies a la reforma fiscal impulsada per a les rendes de més de 90.000 euros i en l’impost de successions. «És un pressupost clarament expansiu», apunten.

Lliçó apresa

La sintonia entre ERC i Catalunya En Comú Podem en el que s’augura com a any electoral ha augmentat les tensions en el Govern entre republicans i JxCat. N’hi ha prou de recordar com, després que Aragonès capitalitzés l’acord fiscal amb els comuns, Quim Torra va intervenir en el ple monogràfic sobre igualtat en el Parlament per aconseguir el protagonisme que fins ara no havia tingut en aquesta qüestió. Torra va començar a abocar xifres sobre la futura despesa pública de la Generalitat, però amb un matís: va encertar una sola xifra, la dels 908 milions d’euros més a sanitat –un quart d’aquests per a l’atenció primària–, i va errar en la resta. La líder de Catalunya en Comú-Podem en el Parlament, Jéssica Albiach, va confirmar en una entrevista a EL PERIÓDICO que s’havia arribat a un pacte per destinar 70 milions d’euros a escoles bressol i no 30, com va dir Torra.  L’escolaritat en l’etapa 0-3 anys i la rebaixa de les taxes universitàries en un 30% van ser els primers cavalls de batalla en la negociació que ara està a punt de tancar-se.