EL NOU TAULER POLÍTIC

El Síndic de Greuges reclama l'amnistia per als presos

El seu informe considera que seria la sortida «idònia» al conflicte polític a Catalunya

Ribó proposa derogar el delicte de sedició i iniciar «un diàleg valent i imaginatiu que inclogui una consulta a Catalunya sobre el seu futur polític».

ribo / periodico

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual

El Síndic de Greuges reclama l’amnistia per als condemnats del procés. «Que hi hagi nou persones a la presó condiciona el conflicte polític», ha sentenciat Rafael Ribó, que ha entregat a Roger Torrent el seu dur informe sobre la sentència del Tribunal Suprem en el qual proposa derogar el delicte de sedició, posar en marxa els mecanismes per a la sortida dels presos i iniciar «un diàleg valent i imaginatiu que inclogui una consulta a Catalunya sobre el seu futur polític».

Notícies relacionades

Ribó no només carrega contra la «desproporcionada» sentència, sinó també contra la manera com es va desenvolupar el judici i, fins i tot, contra el fet que se celebrés al Suprem, considerant que no era el jutge ordinari predeterminat per llei. Denuncia l’ús que s’ha fet del delicte de sedició, que ha qualificat de «vuitcentista i arcaic», i del de rebel·lió, l’acusació inicial de la qual creu que ha «viciat tota la causa». Posa en dubte moltes de les decisions de Manuel Marchena, com per exemple que impedís l’interrogatori creuat dels testimonis o que prohibís fer preguntes a alguns d’ells sobre la seva ideologia, i apunta que es podrien haver vulnerat drets constitucionals dels condemnats. Adverteix que la indefinició de l’‘alçament tumultuari’ podria suposar una restricció excessiva del dret de reunió i manifestació en futures protestes ciutadanes. «La sentència culmina un llarg procés d’intervenció dels tribunals en el funcionament del Parlament [...] i prescindeix de la inviolabilitat del Parlament i els seus membres i, indirectament, del dret de participació política de la ciutadania i de la separació de poders», lamenta el text, que farà arribar també al govern espanyol i català, al Congrés i a la comissària europea de Drets Humans.

Contra el govern dels jutges

En la seva exposició de les conclusions, Ribó reitera que el «conflicte polític reclama solucions no judicials i, menys encara, penals». En aquesta línia, el Síndic ha dibuixat les tres vies per a la llibertat dels presos: la «idònia», que segons ell seria l’amnistia, a la qual ha afegit també l’indult i la reforma del Codi Penal. «Aquest és un conflicte polític i ha d’estar en mans dels polítics. No podem permetre que això derivi en el govern dels jutges», ha advertit.