Xoc entre Puigdemont i Montserrat al Parlament Europeu

La cap de la delegació espanyola del PPE l'acusa de ser un pròfug de la justícia durant el debat sobre el futur d'Europa

L'expresident respon que l'Estat espanyol «és el primer en rebre sancions per no complir les regles europees»

puigdemont-montserrat / periodico

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Primera picabaralla en el ple del Parlament Europeu entre l’expresident català Carles Puigdemont i la cap de la delegació espanyola del PP, Dolors Montserrat. Al contrari del que va passar dimarts, que ni Puigdemont ni Toni Comín van acceptar torns de rèplica, l'independentista català sí que ha acceptat respondre a l’eurodiputada espanyola durant el debat sobre la conferència sobre el futur d’Europa. Montserrat l’ha acusat de ser «un pròfug de la justícia que va atemptar contra l’Estat de dret i va robar diners públics». L’expresident, que va assumir dilluns el seu escó, l’ha desafiat que expliqui «exactament» a quina condemna, judici i delictes es refereix però la topada no ha anat a més.

El breu enfrontament s’ha produït després d’una intervenció en la qual el polític català ha advocat per definir el paper que tindran els ciutadans en la conferència sobre el futur d’Europa. «¿Volem que els ciutadans siguin passius i distants o que la seva veu compti i participin de forma directa en la democràcia europea?», ha preguntat. Segons la seva opinió, és evident que hi ha una insatisfacció que recorre Europa i una base que la justifica i ha advertit que «l’alternativa no pot ser la temptació que suposa l’euroescepticisme».

Paraules davant de les quals Montserrat ha aixecat la seva targeta blava per replicar a l’expresident i eurodiputat en els No Inscrits mentre els Verds/ALE decideixen si li accepten o no en el grup. «Europa és un projecte polític basat en l’Estat de dret i l’imperi de la llei, una comunitat de valors de la qual Espanya forma part. Europa és l’antídot al seu nacionalisme destructiu. Vostè és un pròfug de la justícia que va atemptar contra l’estat de dret i va robar diners públics. Aquesta setmana ha començat per a vostè el que més tem. Se li aplicarà la llei. Impunitat no és immunitat, i ningú en aquesta cambra està per sobre de la llei. ¿Quan perd la por de fer front a les seves responsabilitats?», ha advertit.

Tercera intervenció en dos dies

Notícies relacionades

Davant d’aquestes acusacions, Puigdemont l’ha desafiat a respectar les normes del Parlament i li ha recordat que «hi ha una directiva que impedeix als càrrecs públics, especialment si són diputats, atacar la presumpció d’innocència. ¿Exactament a quina condemna es refereix, a quin judici es refereix, quins delictes he comès per fer semblant afirmació?», li ha preguntat. L’expresident, que ahir va intervenir dues vegades però no va acceptar la petició de rèplica ni del PP ni de Ciutadans, també ha assegurat que els estats «han de complir les lleis, sí» i ha aprofitat per assegurar que l’«Estat espanyol és el primer per rebre sancions per no complir les regles europees».

Un minut després d’aquesta breu topada li ha tocat el torn d’intervenció a l’expresident del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que no ha desaprofitat el seu minut per deixar clar el seu model d’Europa. Un model en el qual «les petites pàtries no serveixen ni han de servir per destruir els estats sinó per aconseguir una Europa més forta», en el qual «referèndums il·legals no són la solució» i en el qual tampoc creu que «el problema de la unitat europea es resolgui amb una espècie de democràcia representativa que vagi contra la democràcia popular».