Sánchez veurà Torra perquè considera que és el president

La reunió es farà «com més aviat millor» i serà prèvia que es posi en marxa la taula de governs

El cap de l'Executiu assegura que buscarà «la millor» relació possible amb la Generalitat

sancheztorra / periodico

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

Pedro Sánchez sap que el primer pas visible cap a la resolució del conflicte català passa per reunir-se amb Quim Torra i que ha de fer-ho abans que es posi en marxa la taula de governs que ERC va arrencar al PSOE en la negociació de la investidura. No és que esperi un gran avenç d’aquesta trobada, però després de mesos de menyspreus, bé es pot considerar la cita el principi de l’etapa de diàleg amb Catalunya. Davant el PP, Vox i Cs, que consideren que el cap del Govern està «usurpant» l’escó després de la decisió de la Junta Electoral Central, Sánchez va defensar aquest dimarts la legitimitat del dirigent de JxCat. «Ara per ara, el president de la Generalitat és Torra», va concloure, assumint que el primer pas cap a la resolució del conflicte arriba amb ell al càrrec, tot i que no sigui l’interlocutor més senzill per a una entesa i tot i que aquesta cadira pugui ocupar-la una altra persona en els pròxims mesos.  [Últimes notícies d’Espanya, Pedro Sánchez i els seus ministres | Directe].

El mateix dia en què el PSC es va alinear amb els partits independentistes al Parlament per blindar Torra com a diputat, el president del Govern va remarcar que la seva determinació és teixir la millor relació possible i que aquest camí comença amb aquesta trobada. «No tinc cap problema. Continua sent el president de Catalunya», va defensar, per explicar que la seva intenció és que aquesta reunió arribi «com més aviat millor». 

La cita continua sense tancar-se, va argumentar, per les dificultats d’agenda en aquests dies de formació de Govern. Sánchez està bastant ocupat: ha de tenir preparat per al Consell de Ministres de divendres una àmplia quota de nomenaments, el pròxim dimarts hi ha nova reunió del gabinet, i aquell mateix dia viatja a la cimera de Davos. 

Al marge de l’encaix a les agendes, el cap de l’Executiu va deixar clar que la trobada serà abans que la taula de governs comenci els seus treballs i va recordar que «està escrit» en el pacte subscrit amb ERC que aquesta tasca començaria 15 dies després de la formació de Govern. 

«La voluntat és absoluta de posar en marxa aquest diàleg i tenir la millor de les interlocucions possibles», va defensar i va tornar a marcar-se com a objectiu «ressituar» la crisi catalana en el terreny de la política. «Si racionalitzem la via política, la via judicial no tindrà recorregut», va argumentar, recordant que tot el procés, inclòs que els pactes de la taula de governs siguin sotmesos a una consulta als catalans, seran dins de la Constitució. «Si podem arribar a una consulta a Catalunya és perquè abans hi ha hagut un acord, i tant de bo, perquè això significaria que la crisi catalana queda resolta», va resumir. 

Coalició

Sobre les seves sensacions durant el primer Consell de Ministres que ha compartit amb Pablo Iglesias després de cinc anys de durs enfrontaments, Sánchez va dir que se sentia còmode.

«Després del que hem firmat, i del perfil dels ministres, no tinc cap reserva respecte a l’acord aconseguit amb Unides Podem. Al contrari, me’n sento orgullós. És una coalició progressista. Tots els ministres són ja del Govern d’Espanya, no d’un partit», va assegurar.

Notícies relacionades

Tot i així, va marcar distàncies respecte a la decisió presa pels morats, que mantindran com a diputats els seus ministres, malgrat la càrrega de treball que això implica. «Tenim una coalició de Govern, no una coalició de pensament», va opinar.

El PSC avala Torra

Mentre Sánchez compareixia a la Moncloa, el PSC avalava a la Mesa del Parlament la continuïtat de Torra com a diputat acollint-se a l’informe dels lletrats de la Cambra que va avançar ahir EL PERIÓDICO. Fonts socialistes veuen l’informe «demolidor» contra la Junta Electoral i prefereixen ser «prudents» i esperar que el Tribunal Suprem decideixi sobre les mesures cautelars sol·licitades per Torra, perquè no pugui cometre’s un «mal irreparable». Ciutadans ja ha anunciat accions legals.