La Comissió Europea estudia la situació de Junqueras, però avisa que la sentència del TJUE s'ha de complir

Brussel·les assenyala que la resolució del Suprem «planteja nous i complexos assumptes legals»

zentauroepp38567263 venecia170531180412

zentauroepp38567263 venecia170531180412 / FRANCOIS LENOIR

1
Es llegeix en minuts
Efe / Bruselas

La Comissió Europea (CE) ha assenyalat aquest divendres que està estudiant la situació jurídica del líder d’ERC, Oriol Junqueras, que planteja «nous i complexos assumptes legals», i va recordar que les decisions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) han de ser respectades pels països de la UE.

[Seguiu aquí l’actualitat política de Catalunya i Espanya]

«Prenem nota de la resolució preliminar del Tribunal de Justícia, que planteja nous i complexos assumptes legals, que han d’analitzar en primer lloc el Parlament Europeu i les autoritats nacionals», va declarar la portaveu en cap de la Comissió Europea, Dana Spinant, en la roda de premsa diària de la institució.

L’Executiu comunitari està «estudiant la qüestió legal», va afirmar Spinant, que va afegir que la CE respecta «l’ordre constitucional espanyol» i va respondre, a preguntes de la premsa, que «no hi ha dubte que les decisions preliminars de la cort són vinculants per a les autoritats i tribunals nacionals».

Aplicades a la pràctica

«És evident que tots els estats membres han de respectar les decisions del Tribunal de Justícia, que han de ser interpretades correctament i aplicades a la pràctica», va dir el també portaveu de la CE Stefan de Keersmaecker, que va evitar fer comparacions al ser preguntat per similituds entre l’escrutini al sistema judicial d’Espanya i el de Polònia.

Notícies relacionades

El Tribunal Suprem va acordar dijous deixar a la presó Junqueras, condemnat a 13 anys de presó per sedició i malversació, al considerar que, tot i que va adquirir la condició d’eurodiputat el juny passat, la seva condemna ferma l’inhabilita com tal i no està protegit per la immunitat parlamentària.

D’aquesta manera, la sala presidida per Manuel Marchena va tancar el capítol obert pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que va reconèixer Junqueras com a eurodiputat des del 13 de juny en resposta a una qüestió prejudicial que li va plantejar el mateix Suprem.