INVESTIDURA DE SÁNCHEZ

Els comuns volen plantejar el referèndum en una taula de governs

Asens apunta que a la taula de negociació entre Govern i Generalitat «no necessàriament» s'han d'asseure Torra i Sánchez

zentauroepp50679137 pla mitj  del candidat d en com  podem al congr s  jaume ase191031212253

zentauroepp50679137 pla mitj del candidat d en com podem al congr s jaume ase191031212253 / Mariona Puig

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El portaveu d’En Comú Podem  en el Congrés, Jaume Asens, ha remarcat que la seva posició és portar el referèndum a la taula de diàleg entre governs pactada per PSOE ERC, si bé ha afegit que la seva actitud no és «inamovible» i que és moment que tothom sigui «flexible» i «empàtic».

Després de la roda de premsa, Asens ha assenyalat que s’havia confós al parlar de taula de partits quan volia referir-se a la taula de governs. «Nosaltres no renunciem a la nostra proposta de via escocesa, és la que consta en el nostre programa electoral», ha conclòs. 

En declaracions als mitjans, Asens ha apuntat que no sabia si els comuns seran en aquesta taula de diàleg entre el Govern central i el català, de la qual ha de sorgir un acord sotmès a votació a Catalunya, un punt que també recollien els comuns en la proposta de desbloqueig que van presentar durant la campanya electoral del 10-N. «Si som a la taula, fantàstic, i si no, estarà la nostra actitud representada», ha assenyalat el portaveu en el Congrés, que ha afegit que la seva posició és «la mateixa» que la del conjunt d’Unides Podem.

Davant la pregunta si, igual que ERC, entenen que la votació sobre els futurs continguts acordats a la taula de negociació és un referèndum, Asens no ha sigut tan taxatiu, si bé ha recordat que això és el que recollia el seu programa electoral.

El portaveu d’En Comú Podem a la Cambra Baixa ha assenyalat que «el 70 o 80% dels catalans» aposta per «aquesta via» per resoldre la crisi, si bé a la taula de diàleg «no es pot anar amb línies vermelles». «La nostra actitud és la del referèndum com a via de solució. És la més democràtica i és on se situa la majoria de la població catalana. Però no és una posició inamovible i estem disposats a escoltar els altres», ha afirmat.

Un acord «històric»

Asens ha destacat la «valentia» d’ERC PSOE per un acord per a la investidura que ha qualificat d’«històric» i «amb un calendari més concret que el marcatge per la declaració de Pedralbes» de desembre de 2018.

«És un bon punt de partida, no d’arribada», ha afegit Asens, que ha llançat el missatge als independentistes que votar ara un acord «per sortir del cercle viciós» del «procés» no ha de significar que renunciïn al seu «full de ruta» en el futur.

Notícies relacionades

També sobre la composició de la taula de diàleg inclosa en l’acord per a la investidura, Asens ha dit que «no necessàriament» s’hi han d’asseure el president català, Quim Torra, i el del Govern, Pedro Sánchez.

«Sí que hi ha d’haver diàleg fluid i regular entre ells, però no necessàriament han de ser ells qui s’asseguin a la taula», ha apuntat, després que JxCat s’hagi distanciat del seu soci de Govern a propòsit de la formulació pactada per ERC amb el PSOE.