després de pactar amb Podem i ERC

El BNG descarta votar en contra i Sánchez s'assegura la investidura

En el seu tercer intent, el líder socialista arriba per primera vegada al debat amb els acords tancats per superar la votació

zentauroepp51196807 graf2518  madrid  3 12 2019   vista general del hemiciclo  d191206212028

zentauroepp51196807 graf2518 madrid 3 12 2019 vista general del hemiciclo d191206212028 / Ballesteros

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, opta al seu tercer intent d’investidura. A diferència de les seves temptatives anteriors el 2016 i el juliol passat, totes dues fallides, en aquesta ocasió el líder socialista se sotmet a un debat d’investidura amb els recolzaments mínims amarrats per tirar-la endavant en segona votació, en què tan sols li cal reunir més vots a favor que en contra. La decisió del BNG de descartar el vot en contra –encara ha d’aclarir si votarà sí o abstenció–, unit a les abstencions ja segures d’ERC i de Bildu garanteixen a Sánchez tenir més vots a favor que en contra en aquesta segona votació.

Aquest divendres, la portaveu nacional del BNG, Ana Pontón, ha reconegut que «hi ha algunes qüestions en què es va avançar» en la negociació amb el PSOE perquè el diputat nacionalista al Congrés recolzi la investidura de Sánchez com a president del Govern, una decisió que el Bloque preveu tancar aquest mateix divendres. En declaracions als mitjans de comunicació després de participar a Santiago en una reunió de l’Executiva nacionalista que es va prolongar durant dues hores, Pontón ha explicat que encara no està decidit el sentit del vot del diputat del BNG perquè segueix oberta la negociació entre Néstor Rego amb el PSOE i «queden alguns serrells encara per perfilar».

Notícies relacionades

«Tenim una disposició al diàleg i a la col·laboració, però hi ha d’haver també compromisos concrets amb Galícia, amb els nostres problemes, amb les nostres necessitats», ha demandat Ana Pontón amb referència a la denominada «agenda gallega», que inclou demandes com la transferència de l’AP-9 i mesures per pal·liar les contínues pujades dels seus peatges o solucions per a la crisi de les indústries electrointensives, entre altres punts com la modernització del ferrocarril o el sanejament de les ries.

Per donar el seu vot afirmatiu a la investidura de Sánchez, els nacionalistes gallecs exigeixen que els compromisos que aconsegueixin arrabassar el PSOE quedin «materialitzats en un document» per firmar. «Creiem que és important que es pugui constituir govern, però aquest govern ha de tenir un compromís clar amb aquells problemes que portem patint al nostre país i que necessiten solucions, perquè els gallecs ja estem farts de no pintar res a l’Estat», ha proclamat Ana Pontón.