DESPRÉS DEL 10-N

Álvarez de Toledo fa una crida a mobilitzar-se contra el Govern de Sánchez

L'acord entre el PSOE i ERC «certifica la ruptura del Partit Socialista amb l'ordre constitucional», segons la política del PP

zentauroepp51197759 madrid  03 12 2019 politica constitucion de las cortes gener191209201027

zentauroepp51197759 madrid 03 12 2019 politica constitucion de las cortes gener191209201027 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La portaveu del Grup Popular al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, ha fet una crida aquest divendres a la mobilització del constitucionalisme al Parlament i al carrer contra el nou Govern de coalició del PSOE i Unides Podem que, segons el seu parer, neix amb un «doble estigma», el de la «mentida i la sedició».

En una entrevista a Esradio, Álvarez de Toledo ha afirmat que l’acord entre el PSOE i ERC «certifica la ruptura del Partit Socialista amb l’ordre constitucional» i la seva base fonamental de nació de ciutadans «lliures i iguals». En aquest sentit, ha assenyalat que el document és «molt important pel que diu» al parlar de bilateralitat i consulta, però «també pel que calla» al produir-se una «omissió a la Constitució», una cosa que ha atribuït a què ERC «l’hi ha prohibit expressament» al PSOE. Segons la seva opinió, és un acord per forjar un Govern «contra la Constitució».

Per això, ha assenyalat que en aquest moment «crític» és «essencial» que es produeixi una «resistència i reagrupament del constitucionalisme». «Necessitem el reagrupament del constitucionalisme i la mobilització», ha dit, per afegir que aquesta mobilització s’ha de produir al Parlament i també al carrer.  La portaveu del Grup Popular considera que amb l’acord del PSOE i ERC s’ha consumat una «traïció a la nació», amb un Govern que «treballarà contra l’Estat constitucional».

Per això, ha insistit que l’oposició ha de convertir-se en la «principal defensora de l’Estat» perquè «aquest document quedi en paper mullat» i «no es pugui destruir la nació contra la meitat de la nació». Álvarez de Toledo ha afirmat que el nou Govern neix «amb un doble signe, que és el de la mentida i el de la sedició». En el primer cas, ha recalcat a Sánchez que no es va presentar a les generals amb l’actual programa pactat amb els independentistes, sinó dient «el contrari», que Podem li provocava «insomni» i parlant de «conflicte de convivència a Catalunya, no de conflicte polític».

És més, ha recordat que durant el debat electoral en campanya el mateix cap de l’Executiu en funcions va prometre tipificar la convocatòria d’un referèndum il·legal i ha remarcat que ara «ha passat a convocar ell mateix un referèndum, una consulta». «Es va presentar amb una mentida; els espanyols van anar a votar el 10 de novembre partint d’una ficció», ha assegurat.

En segon lloc, s’ha referit a l’«estigma de la sedició i el delicte» perquè el Govern de Sánchez, ha dit, «neix pactant amb delinqüents» i «compra íntegrament el discurs dels sediciosos i un senyor que està a la presó», Oriol Junqueras.

Álvarez de Toledo ha assenyalat que aquest fet evidencia la «consumació de l’abandonament dels constitucionalistes i dels espanyols a Catalunya». Segons la seva opinió, s’ha produït una «agressió d’una part a l’altra» i el PSOE el que fa és «assumir l’abandonament definitiu d’aquesta altra meitat de Catalunya».

«LA TRAÏCIÓ NO S’EVITA AMB UNA ABSTENCIÓ»

Al ser preguntada si aquesta traïció de què parla el PP es podria evitar amb una abstenció patriòtica dels partits de dreta, Álvarez de Toledo ha respost que «aquesta traïció no s’evita amb una abstenció». En aquest punt, ha recordat que ella ha defensat un govern de concentració constitucionalista del PSOE, el PP i Cs però ha recalcat que «el problema» és que el Partit Socialista constitucionalista «ha mort» i «no existeix».

En aquest punt, la dirigent del PP ha emplaçat els barons autonòmics del PSOE que es pronunciïn sobre aquest pacte amb ERC i els ha preguntat «què entenen per igualtat». Així, a Guillermo Fernández Vara li ha preguntat si «un extremeny val menys que un nacionalista català»; a Javier Lambán, si «un aragonès és de pitjor condició que un nacionalista català», i a Emiliano García-Page, si «un manxec és de segona davant un nacionalista català».

Notícies relacionades

Sobre si creu que el nou Govern durarà poc, Álvarez de Toledo ha indicat que ja han vist en altres països que és «molt gran» la capacitat de sectors d’esquerra de «colonització institucional i recerca d’hegemonia a través de tota mena de mecanismes».

«Soc incapaç d’especular quant pot durar aquest Govern, que està en mans d’una part d’ERC i factors de gran inestabilitat», ha manifestat, per insistir que en aquest escenari cal actuar amb fortalesa, determinació i «molta mobilització».