A BARCELONA

Centenars de persones exigeixen la nul·litat del judici del procés

El president i altres membres del Govern acudeixen a la protesta convocada per l'ANC i Òmnium contra la inhabilitació de Torra i per celebrar el revés judicial del TJUE

zentauroepp50499186 manifestacion laietana191020221352

zentauroepp50499186 manifestacion laietana191020221352 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Centenars d’independentistes s’han concentrat aquest dijous davant la seu de la Comissió Europea a Barcelona, convocats per l’ANC  i Òmnium Cultural per respondre a la doble ració de sentències judicials de la jornada. Les entitats sobiranistes i representants del Govern (entre els quals el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès), JxCat, ERC i la CUP han protestat contra la sentència del TSJC que inhabilita durant un any i mig el cap de l’Executiu català, i han exigit que l’exvicepresident Oriol Junqueras pugui exercir com a eurodiputat després de la resolució del TJUE que reconeix la seva immunitat després de les eleccions del 26-M.

Els manifestants han rebut Torra amb càntics de «president», que s’han barrejat amb altres que reclamaven la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, i altres que deien: «Vergonya em faria ser policia». 

En un text llegit per la politòloga Tània Verge, el catedràtic Carles Boix i l’escriptora Sílvia Soler, a més de Marcel Mauri (Òmnium) i Elisenda Paluzie (ANC), han exigit la nul·litat del judici del procés, la llibertat dels empresonats i el retorn dels «exiliats». «Una vegada més, tornem a veure la cara més autoritària i antidemocràtica de l’Estat que ha condemnat a un any i mig d’inhabilitació per desobediènciaQuim Torra [...] és un nou exemple de la utilització que fa l’Estat de la via judicial per reprimir políticament les institucions catalanes», han etzibat.

A més, han afirmat que el jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena «ha posat en dubte la democràcia i s’ha saltat la voluntat expressada a les urnes pel poble de Catalunya i ha decidit qui pot o no pot ser president de la Generalitat». «Dia rere dia l’Estat es distancia més de la democràcies del segle XXI i europees i s’embranca en una autarquia judicial que posa en perill qualsevol dret a la dissidència», han afegit, i han reblat que «el que Europa considera dret, a Espanya són causes delictives».

La Generalitat «va complir el seu deure»

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha afirmat que la Junta Electoral Central «s’ha excedit en les seves atribucions perquè no és competent per donar ordres al president de la Generalitat» i ha defensat que els arguments utilitzats són «fal·laços» al considerar que els llaços grocs són elements partidistes «quan són manifestacions de la llibertat d’expressió». «L’Estat controla la judicatura i la llei com a arma política. I després quan les causes traspassen les fronteres espanyoles, es desmunten una a una, i Europa torna a deixar en evidència l’Estat espanyol com hem vist avui amb la immunitat que Europa reivindica per a Carles PuigdemontOriol Junqueras i Toni Comín», ha indicat.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha assegurat que la Presidència de la Generalitat «només va complir el seu deure». «El que ens estan dient és: perseguirem l’independentisme, vulnerarem drets fonamentals, seguirà la repressió fins que abandoneu la vostra causa política. La societat civil no ho podem tolerar», ha apuntat. Paluzie ha cridat a la mobilització i ha apuntat que «avui l’Estat espanyol ens torna a demostrar que no dialoga, sinó que sentencia».

Notícies relacionades

En declaracions davant els mitjans abans de l’acte, Paluzie ha alertat que l’Estat està en una «guerra judicial» contra l’independentisme i l’ha acusat d’intentar, «mitjançant un ús malintencionat de la justícia, contradir el que decideix democràticament la ciutadania de Catalunya en successives eleccions».

Al finalitzar l’esdeveniment, alguns manifestants han cridat «no a la investidura» de Pedro Sánchez, que ERC negocia amb el PSOE.