Casado justifica per què descarta l'abstenció: «El PP no es pot volatilitzar»

Argumenta que el seu partit no facilitarà la investidura de Sánchez perquè no pot deixar Espanya sense «alternativa»

Arrimadas demana al president una reforma de la llei electoral per complicar l'entrada dels nacionalistes al Congrés

casad / periodico

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La reunió amb Pedro Sánchez ha durat tot just 40 minuts, però Pablo Casado n’ha estat 65 preparant la roda de premsa que ha ofert al Congrés. El líder del PP ha assumit que ha perdut la batalla del relat davant de l’opinió pública.

Fonts del PP afirmen que Casado ha sortit de la reunió amb la impressió que Sánchez «no pot trencar l’acord amb Podem, perquè no ho podria explicar en públic ni a les seves bases». A més, Casado ha tret la conclusió que Sánchez té «encarrilat» el pacte amb ERC, segons aquestes fonts.

En la roda de premsa ha admès en diverses ocasions durant la seva compareixença que hi ha una part de la societat que no entén la seva decisió de no ajudar el candidat del PSOE a tirar endavant la seva investidura. «No se’m pot demanar que tenint dues alternatives, innòcues per a ell i innòcues per als partits que les protagonitzen, ara haguem de volatilitzar un pilar sistèmic alternatiu com és el PP», s’ha justificat davant de la pregunta de si ha ofert l’abstenció de part dels seus 89 diputats per recolzar la reelecció de Sánchez. El PSOE està negociant en aquests moments l’abstenció d’ERC després d’haver arribat a un acord per a un Govern de coalició amb Podem.

Casado ha concretat aquestes «dues alternatives», «innòcues» sobretot per al PP, però no per a Ciutadans. La primera suposaria el vot afirmatiu de Podem i els taronges, més els grups minoritaris. La segona inclou el vot afirmatiu de Podem, els grups minoritaris i un de la coalició Navarra Suma (de la que formen parteix PP, Ciutadans i Unió del Poble Navarrès) i l’abstenció dels taronges. El successor de Mariano Rajoy sent la necessitat de justificar la seva posició no només davant d’opinió pública, sinó també davant d’alguns dels seus propis dirigents. El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo; la portaveu en funcions al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, i l’excap de l’Executiu madrileny Esperanza Aguirre són partidaris d’evitar que els independentistes catalans tinguin influència en el pròxim Govern central.

Govern de coalició segellat

Segons el president dels populars, Sánchez ho ha deixat molt clar en la reunió que el seu pacte amb Podem està segellat, no es pot canviar i li ha reclamatl’abstenció. «L’hi he preguntat fins a cinc vegades», ha comentat. «[Sánchez] no planteja cap altre pacte. Ningú entendria que jo facilités un Govern amb Podem [...] Seria com demanar-li a ell que facilités un Govern del PP amb una vicepresidència de Vox», ha afegit. En la seva opinió, i després de la xerrada amb el cap de l’Executiu, Sánchez «està esperant elcertificat que venja des de la presó», amb referència a la benedicció d’Oriol Junqueras, líder d’ERC empresonat per l’1-O.

«¿Per què l’opinió pública està esperant que el PP vagi contra la seva hemeroteca, contra el seu programa, contra el minut d’or del debat electoral, contra la lògica de contrapesos, d’alternatives i d’oposició si té dues alternatives? (...) ¿Per què aquest intent de posar el PP en aquesta responsabilitat que Sánchez no demana, que nosaltres hem dit que no anàvem a fer i que no és necessari?», ha preguntat abans de dir que està disposat a tancar pactes d’Estat. Casado sí que li allarga la mà al líder del PSOE, com va anunciar fa setmanes, per a la governabilitat «els quatre anys de legislatura». Li proposa, sempre que no se salti el marc constitucional, avisa, acords en diverses àrees: els Pressupostos Generals, en la «resposta conjunta al desafiament independentista», contra l’Espanya buida, en matèria de justícia, en la batalla contra la violència de gènere, les pensions, acords en política exterior, defensa i aigua.  

«El PP pot actuar de Bambi, però que no ens facin ser sacrificats. Prefereixo exercir d’un partit responsable i dialogant que passar a ser un trofeu de caça del PSOE. Però no per mi, sinó perquè l’alternativa nacional quedaria en mans de Vox i de Podem», ha insistit Casado defensant el seu ‘no’ en la investidura de Sánchez.

Via de l’insomni

Notícies relacionades

Després de la reunió amb Casado, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha entregat a Sánchez un document amb una proposta per pactar un «govern constitucionalista» que sumi els diputats del PSOE, el PP i Cs. Entre els eixos que plantegen els taronges destaca la reforma de la llei electoral per establir un «tall mínim», d’entre el 3% i el 4%, que dificulti l’accés dels partits nacionalistes al Congrés dels Diputats. «Que mai més els nacionalistes amb pocs vots condicionin la vida de 47 milions d’espanyols», ha defensat. «No és democràtic. No pot ser que hi hagi vots que valguin més que els altres», ha criticat. 

Arrimadas ha apel·lat a Sánchez perquè trenqui el pacte amb Pablo Iglesias. «Si Sánchez obre la porta a un pacte constitucionalista Casado haurà d’asseure’s», ha plantejat, i ha insistit que mentre ERC no doni el seu aval «hi ha esperança» per evitar el «govern de l’insomni». «Li he demanat que pensi en quatre anys, no només en la investidura. La meva proposta dona estabilitat a la legislatura», ha resumit.  Al seu judici encara hi ha esperança que l’acord amb els independentistes no tiri endavant i s’obri la via dels 221 diputats, que suma el PSOE, el PP i Cs.