REUNIÓ AL CONGRÉS

Sánchez vol que Casado el carregui de raons per seguir amb ERC

El PSOE vol que la cita d'aquest dilluns mostri que no hi ha alternativa a la negociació amb els republicans

El líder del PP mantindrà el 'no' al candidat socialista i li oferirà enteses en assumptes d'Estat

undefined50748014 madrid  04 11 2019  politica  debate electoral para las elec191215175925

undefined50748014 madrid 04 11 2019 politica debate electoral para las elec191215175925 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Fa setmanes que Pedro Sánchez apel·la a la «responsabilitat» del PP com a presumpte «partit d’Estat», la qual cosa, en el fons, és una manera de dir-li irresponsable. El PSOE insistirà en aquest missatge durant els pròxims dies, sobretot arran de la cita que el president en funcions mantindrà aquest dilluns amb el líder dels conservadors, Pablo Casado, al començament d’una setmana que el portarà a reunir-se també amb la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, i acontactar per telèfon amb tots els presidents autonòmics, inclòs Quim Torra. La trobada amb el líder del PP, més d’un mes després de les eleccions, pretén traslladar una imatge de normalitat institucional (els candidats de les dues forces més votades el 10 de novembre passat reunint-se per abordar la governabilitat del país), però sobretot busca, admeten fonts socialistes, carregar de raons Sánchez per continuar amb la negociació amb ERC.

Tot iels dubtes, el vertigen i les crítiques que suscita dins el PSOE, l’abstenció dels republicans resulta imprescindible per a la investidura, llevant que el PP s’obri a participar-hi, una cosa que el mateix Casado s’encarrega de rebutjar diàriament. Dissabte passat, per exemple, va advertir al president en funcions que no en pot esperar res, perquè els conservadors són «l’alternativa per acabar amb la deriva nacionalista i anticonstitucional d’un socialisme que ha perdut la seva essència».

Sánchez espera que aquesta idea quedi reforçada després de la cita, i així apuntalar la tesi que no li queda cap altra opció que recórrer al partit d’Oriol Junqueras, perquè l’alternativa és la repetició de les eleccions. El missatge té una importància enorme dins el mateix PSOE, on els presidents d’Aragó i Castella-la Manxa, Javier Lambán i Emiliano García-Page, han carregat contra la possibilitat que el futur Executiu depengui d’ERC, enfrontant-se pel camí del líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta.

Fonts de la direcció del PSOE insisteixen que la visió de Lambán i García-Page és minoritària dins el partit. Posen com a prova que altres dirigents que solen alertar contra el risc de negociar amb l’independentisme, com el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, no s’han unit als atacs. Però alhora la cúpula socialista admet unacerta preocupació, i anticipen que la cita amb Casado servirà per rebaixar el malestar, a més de per mostrar que Sánchez «no és un sectari», perquè vol oferir al PP pactes d’Estat sobre les pensions i el finançament autonòmic.

Les fórmules

Casado, per la seva banda, arriba a la cita havent mostrat clarament que el preocupa que el vegin com un dirigent que s’ha desentès de la governabilitat d’Espanya i no ha ofert ajuda a Sánchez perquè explori opcions que l’impedeixin llançar-se als braços dels republicans. Fins ara, les fórmules que el líder conservador ha posat sobre la taula afecten Ciutadans, a qui li reclama l’abstenció, i la coalició Navarra Suma, amb la qual els populars, els taronges i UPN es van presentar en aquesta comunitat. Però, de moment, no ha ofertcap dels seus 89 diputats perquè el candidat del PSOE pugui tirar endavant la seva investidura. Amb l’abstenció tècnica d’una part del grup popular, Sánchez podria revalidar la seva presidència.

La mateixa nit de les eleccions, abans fins i tot que comencés el recompte, el número dos dels populars, Teodoro García Egea, va reclamar la dimissió del líder socialista perquè les enquestes a peu d’urna auguraven que perdia alguns escons (finalment va baixar de 123 a 120). Aquesta petició, que es va reiterar els dies següents, ha servit als socialistes per assenyalar l’escassa voluntat del PP a participar en el desbloqueig polític.

En la seva reunió al Congrés, Casado, segons fonts de la direcció, expressarà en persona al cap de l’Executiu la seva oferta: podrà comptar amb el PP en assumptes clau(Catalunya, immigració, pensions i violència de gènere, entre altres) quan la legislatura arrenqui, però no per a la seva reelecció.

Notícies relacionades

Igual d’interessant serà la conversa telefònica que, dimarts, tindrà Sánchez amb el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, dins la ronda de trucades amb els caps dels executius autonòmics. Des de l’endemà a les eleccions, Feijóo ha reclamat amb diferent volum que el PP ofereixi una abstenció a canvi d’algunes condicions per evitar que Podem governi en coalició amb el PSOE i que ERC tingui cap influència. Aquesta proposta no ha sigut secundada per Casado. A la cúpula de Génova s’ha justificat aquesta diferència d’opinió i també la de Cayetana Álvarez de Toledo, que defensa un Govern de concentració entre el PSOE, el PP i Ciutadans, com a reflex de la «pluralitat interna».

Després de Casado, serà el torn d’Arrimadas. La dirigent taronja, com Álvarez de Toledo, també és partidària de fer un Executiu dels anomenats partits constitucionalistes.