CAMÍ DEL CONGRÉS

Miquel Iceta aposta per la continuïtat en l'executiva del PSC

Granados i Illa, peces clau reforçades pel primer secretari

Marín serà la nova presidenta del partit

eva-granados

eva-granados

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual

Miquel Iceta aposta per la continuïtat en l’executiva del PSC. El primer secretari socialista, que serà ratificat al congrés d’aquest cap de setmana, mantindrà la base de l’estructura que va crear fa tres anys.

A diferència del que va passar el 2016, aquesta vegada no hi haurà grans revolucions a l’organigrama. Salvador Illa, secretari d’organització del partit, i Eva Granados, portaveu del PSC al Parlament i responsable de l’Àrea de Política Institucional, Econòmica i Social, continuaran sent persones de confiança del líder de la formació. El primer afegirà al seu càrrec la cartera d’Acció Electoral i la segona passarà a ser vice-primera secretària. Núria Marín, fins ara adjunta a Iceta, serà la nova presidenta. També es mantindran en el nucli dur figures claus com Antonio Balmón, alcalde de Cornellà i secretari d’Acció Política, i altres pesos pesants del món municipal, com Jaume Collboni. La idea d’Iceta és conservar la cohesió d’un equip que ha funcionat sense conflictes ni sobresalts i que ha contribuït a aconseguir bons resultats electorals en aquest trienni, en el qual s’ha deixat enrere la travessia del desert electoral.

El 2014, després de la dimissió de Pere Navarro, els pesos pesants del partit van decidir recórrer a Iceta, un dels homes més experimentats de la casa, que va ser nomenat primer secretari del PSC en un congrés extraordinari. Va recollir un partit dividit pel dret a decidir i va passar dos anys intentant recosir-lo, buidant aigua per evitar un enfonsament electoral. El 2016 es va imposar en unes disputades primàries a Núria Parlon, que van complicar la confecció de l’executiva, que va acabar naixent amb fòrceps i de matinada.  

Notícies relacionades

El panorama actual és radicalment diferent. No han sigut necessàries primàries perquè Iceta ha sigut l’únic candidat que s’hi ha presentat. I sense contestació interna, el primer secretari replicarà el joc d’equilibris en la direcció, amb algun retoc, com l’entrada de Marín en la presidència del partit en substitució d’Àngel Ros  (ambaixador a Andorra des de l’any passat), canvi que ha anunciat el mateix Iceta a Twitter, en un missatge en què ha confirmat que reforça la seva confiança en Illa i Granados.

El líder del PSC encara aquest cap de setmana el congrés de la consolidació. La consolidació del seu lideratge al capdavant del partit i la de la seva formació com el far antiindependentista. La cita es planteja com una bona rampa de llançament de la seva candidatura per a les eleccions catalanes, que s’entreveuen per a l’any que ve. Després que el PSC hagi sigut la segona força (i la primera opció no independentista) en les dues últimes generals a Catalunya, Iceta vol aglutinar el vot constitucionalista en les pròximes catalanes, com va fer Inés Arrimadas en les de fa dos anys. Després de fer diversos gestos per pescar exvotants al revolt riu taronja, els socialistes han obert el meló de la immersió lingüística, tema que era per a ells tabú fins ara i que s’ha convertit en l’assumpte estrella de la ponència política del congrés.