EL 18 DE DESEMBRE

Interior creu que Tsunami Democràtic podria intentar envair el Camp Nou durant el clàssic

Les forces de seguretat apunten que Tsunami Democràtic intentarà fer una acció «espectacular» dins del camp

La mobilització per bloquejar els accessos a l'estadi segueix com a model l'ocupació de l'aeroport a l'octubre

jdomenech50459710 files  in this file photo taken on may 06  2018 banners dema191020171631

jdomenech50459710 files in this file photo taken on may 06 2018 banners dema191020171631 / JOSEP LAGO

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Tsunami Democràtic no es conformarà de realitzar una protesta abans del partit Barça-Reial Madrid que se celebrarà el 18 de desembre al Camp Nou. Fonts de les forces de seguretat van explicar a EL PERIÓDICO el seu convenciment que «intentaran que passi alguna cosa dins del camp, amb el partit ja iniciat». Aquesta segona acció els atorgaria «més repercussió i audiència a tot el món», segons les informacions amb què compten una setmana abans del partit.

En aquesta línia, un dels escenaris que contemplen els serveis d’Intel·ligència i Informació inclou un intent d’invasió de camp durant el partit. «No necessitarien ni tan sols la seva aplicació. N’hi hauria prou amb 20 grups de WhatsApp de 20 persones cada un, així ja mouen 400 persones. Aquesta quantitat de gent pot parar-te el partit», expliquen aquestes fonts.

Consignes per als socis

Tsunami Democràtic va presumir en el seu comunicat de dimarts, 10 de desembre, que 18.000 persones s’han apuntat a la seva convocatòria i que «moltes» que són socis del FC Barcelona o tenen entrades per al partit «ja han rebut les consignes pertinents i s’han organitzat per dur a terme les accions previstes».

Aquesta possible invasió de camp podria ser seguida d’una seguda fent al·lusió al lema sit and talk (asseure’s i parlar), amb el qual Tsunami apel·la al Govern espanyol. En aquests casos, el senyal de televisió es mantindria, mai se n’aniria a negre, i aquestes imatges podrien ser vistes per diversos centenars de milions de persones, des dels Estats Units fins a l’Iran.

Dins de la previsió del que pugui passar durant el partit, el Ministeri de l’Interior disposa d’altres escenaris possibles, entre els quals hi ha que les mobilitzacions i accions de Tsunami es limitin a les grades del Camp Nou, amb algun tipus de ‘performance’ entre pancartes i cartolines.

El model, la presa de l’aeroport

El dia del partit, Tsunami ha convocat una primera acció per a les quatre de la tarda. Fonts policials van explicar a EL PERIÓDICO que s’ha planejat de manera «bessona, gairebé idèntica», a l’ocupació de l’aeroport del Prat amb què Tsunami Democràtic es va presentar en societat després de conèixer-se la sentència als líders del procés, el 14 d’octubre.

«S’ha convocat, com llavors, quatre columnes de manifestants, que es concentraran en quatre punts diferents. El dia de la presa de l’aeroport van ser quatre universitats; després, se’ls va ordenar anar a les quatre columnes fins a plaça de Catalunya. I d’allà, a l’aeroport», expliquen les fonts consultades per aquest diari.

Per abans del partit Barça-Madrid, Tsunami ha convocat quatre columnes de manifestants en altres punts pròxims al Camp Nou; «es tracta de carrers que no són avingudes grans; més aviat són ratadores, cosa que planteja una situació complicada», afegeixen. Aquesta primera acció del Tsunami mirarà de «crear tensió, provocar incidents i que es vegin imatges de la policia al carrer». Una part de l’èxit d’aquesta primera mobilització sembla inevitable, segons admeten les fonts consultades per aquest diari.

Minut 17.14

Notícies relacionades

Interior confia que aquest primer bloqueig acabi donant pas a la celebració del partit, tot i que sigui amb retard. És allà, durant el partit, quan les fonts consultades esperen la segona acció. Per la seva simbologia, remarquen que «el moment de més risc és el 17.14», el mateix en què grups d’espectadors canten al Camp Nou a favor de la independència.

El que de moment està descartat és una nova suspensió del partit. Fonts d’Interior van explicar que la intenció és posar tots els mitjans perquè pugui celebrar-se «en l’hora i el dia previstes». La seguretat del Camp Nou va a càrrec d’una empreses privada, que serà recolzada pels Mossos d’Esquadra. Si ho consideren necessari, poden demanar recolzament a la Policia Nacional, una cosa que no s’havia produït fins ara.